ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenAngkor Wat in Cambodja

Angkor Wat in Cambodja

29-1-2024
Alle posts bekijken

Angkor Wat is een iconische tempel in het noorden van Cambodja, dicht bij de stad Siem Reap, gelegen.

De tempel, die synoniem met Cambodja is, is de grootste bezienswaardigheid van het land en is architectonisch een prachtig voorbeeld van de onovertroffen bouwstijl van de Khmers.

Angkor wordt als een van de belangrijkste archeologische gebieden van Zuidoost-Azië beschouwd.

Deze tempel is zonder meer adembenemend.

De omgeving van Angkor Wat

Het gebied rondom Angkor Wat is goddelijk mooi.

Het bestaat uit meerdere verschillende tempels, waaronder de tempel Bayon, die bekend is om de 216 glimlachende gezichten. Ten noorden van Angkor Wat ligt Angkor Thom, dat in de periode van de 12e eeuw tot de 14e eeuw de hoofdstad van het Khmer-rijk was.

De natuur rondom Angkor Wat is uniek. De formaties van de tempel spiegelen zich in de mooie gracht die rondom de tempel is aangelegd.

De hoogste toren van de tempel is 55 meter hoog en trekt ongetwijfeld uw aandacht. Mooie bomen omlijsten het complex, en de hemel vormt een contrast met de omgeving.

Symmetrie en grootsheid zijn de sleutelwoorden bij de beschrijving van dit tempelcomplex, dat door koning Suryvarman II werd gebouwd.

De geschiedenis van Angkor Wat

Angkor Wat werd in de 12e eeuw gebouwd.

De naam betekent in het Khmer ‘stad van de tempels’. Angkor Wat was de grootste tempel in het Khmer-rijk en werd onder koning Suryvarman II gebouwd. Aangenomen wordt dat men bij het overlijden van Suryvarman II stopte met de bouw van het onvoltooide tempelcomplex.

Het Khmer-rijk ging in de 15e eeuw ten onder, maar het meesterlijk gebouwde Angkor Wat met zijn ontelbare inscripties zorgt ervoor dat de geschiedenis van het imperium voor eeuwig voortleeft.

De bouw van Angkor Wat

Angkor Wat is een uniek architectonisch meesterwerk.

Volgens zeggen waren voor de bouw ervan 300.000 mannen, 6.000 olifanten en 37 jaar nodig. Alles vond handmatig plaats, aangezien er in de 12e eeuw geen machinale oplossingen voor dit soort taken bestonden.

De tempel werd oorspronkelijk voor de hindoes gebouwd en aan de hindoegod Vishnu opgedragen, maar sinds de 13e eeuw is het een boeddhistische tempel.

Angkor Wat werd in 1992 vanwege de ongekend meesterlijke uitvoering van Khmer-kunst op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen.

Vandaag de dag is Angkor Wat synoniem met Cambodja.

Drie interessante feiten over Angkor

Aan Angkor zijn kleine wetenswaardigheden verbonden.

  • Angkor Wat staat op de Cambodjaanse vlag afgebeeld. Er zijn slechts twee landen in de wereld die een nationaal monument op de vlag hebben staan: Cambodja en Afghanistan.
  • Normaal zijn tempels richting het oosten gebouwd. Angkor Wat daarentegen is richting het westen gebouwd. Het westen is synoniem met de dood. Tegenwoordig zegt men in Cambodja dat Angkor Wat richting zonsondergang is gebouwd.
  • In 2001 betaalde de filmmaatschappij Paramount Pictures 10.000 dollar per dag voor het opnemen van de film “Lara Croft: Tomb Raider” in de tempel Prohm.

Als de beschrijving van dit architectonische meesterwerk u fascineert, kunt u één van onze avontuurlijke reizen naar Cambodja boeken en dit tempelcomplex met eigen ogen bewonderen!

TourCompass – Beleef het van heel dichtbij!