ZEKERHEIDSGARANTIE

De Chinese Muur

11-11-2023
Alle posts bekijken

Van de Gele Zee in het oosten tot aan de eindeloze woestijn de Gobi in het westen.

Daar ligt de langste muur ter wereld.

De Chinese Muur.

Het symbool van China.

En misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van het land.

Wat is de Chinese Muur?

De Chinese Muur is een lange rij muren en vestingen die samen de naam ‘de Chinese Muur’ dragen.

Deze lange aaneenschakeling van vestingen kronkelt door het landschap in het noorden van China. Wanneer u op een onbewolkte dag op deze muur loopt, kunt u de muur met zijn wachttorens zover het oog reikt voor u zien.

De Chinese Muur werd in 1987 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. In 2007 werd de muur samen met o.a. Machu Picchu in Peru en de Taj Mahal in India tot de zeven nieuwe wereldwonderen uitgeroepen.

De muur wordt als een van indrukwekkendste architectonische werken ter wereld beschouwd, en hoewel hij niet vanaf de maan is te zien, zoals de verhalen willen doen geloven, moet de Chinese Muur absoluut bovenaan uw lijst van te bezoeken plaatsen in China staan.

Hoe lang is de Chinese Muur?

De Chinese Muur is 21.196 km en daarmee de langste muur ter wereld.

Deze lange muur bestaat uit meerdere afzonderlijke muren, die door verschillende dynastieën zijn gebouwd en parallel aan elkaar lopen of elkaar overlappen.

Het deel van de muur dat tegenwoordig als De Chinese Muur wordt beschouwd, werd onder de Ming-dynastie (1368-1644) gebouwd. Aanvankelijk was deze volgens de meting ruim 6.000 km, maar dit werd later opwaarts bijgesteld tot 8.851,8 km.

De strekking van 8.851,8 km bestaat behalve de gebouwde muur uit kloven/loopgraven en natuurlijke barrières zoals rivieren en steile heuvels. En niet te vergeten de wachttorens, vuurtorens, vestingen en andere ruïnes. De muur zelf is op steen en klei gebouwd en meet tot 12 meter in de hoogte en 10 m in de breedte. Dit varieert echter zeer van traject tot traject.

De Chinese Muur uit de Ming-dynastie strekt zich uit van de stad Jiayuguan in de provincie Gansu, gelegen in het centrale deel van China midden in woestijn de Gobi, naar Hushan in de provincie Liaoning, dicht bij de grens met Noord-Korea gelegen.

Vandaag de dag bestaan grote delen van de oorspronkelijke muur, die vóór de Ming-dynastie werd gebouwd, helaas niet meer.

Geschiedenis van de Chinese Muur

De Chinese Muur werd gebouwd als verdedigingswerk tegen de vijanden uit het noorden.

Maar vandaag de dag is de muur een iconisch symbool van de geschiedenis en vroegere prestaties van China.

Het is een uitstekend voorbeeld van de capaciteiten van de oude beschavingen in het antieke China. Ze waren groots in het creëren van militaire architectuur en technologie.

Wanneer werd de Chinese Muur gebouwd?

De Chinese Muur werd over een periode van bijna 2.000 jaar gebouwd, tussen 220 jaar voor Chr. en 1633 jaar na Chr.

De muur werd in stadia en door verschillende dynastieën gebouwd.

Volgens sommige bronnen zou de bouw van de eerste delen van de muur al in 770 jaar voor Chr. begonnen zijn. Men is het er echter aardig over eens dat de bouw van de muur in het jaar 220 voor Chr., onder de Qin-dynastie (221 tot – 206 voor Chr.) officieel van start ging. In deze periode was keizer Qin Shi Huang aan de macht en hij zag graag dat alle afzonderlijke delen van de muur tot één lange muur met elkaar werden verbonden.

Het laatste deel van de muur werd onder de Ming-dynastie (1368-1644) gebouwd.

Waarom werd de Chinese Muur gebouwd?

De eerder gebouwde delen van de muur werden door keizer Qin Shi Huang met elkaar werden verbonden om als verdediging tegen de aanvallen van de nomaden uit het noorden te dienen.

De muur had destijds dus als hoofdzakelijk taak een verdediging tegen potentiële vijanden te vormen.

Onder de Han-dynastie (206 voor Chr. tot 220 na Chr.) werd de muur richting het westen uitgebreid om de handel op de Zijderoute te beschermen.

De muur die u vandaag de dag kunt bezoeken, werd in 1471 en in de jaren erna, onder de Ming-dynastie, gebouwd. Ook nu diende de muur, conform het oorspronkelijke doel, om de grenzen van het land tegen aanvallen te beschermen.

In plaats van verdediging tegen aanvallen werd de Chinese Muur echter meer een symbool van de Chinese macht en daardoor een psychologische barrière.

Toen de Ming-dynastie eindigde, was het niet nodig om de muur te herstellen. De muur was door natuurlijke krachten en menselijk activiteiten aan slijtage onderhevig en raakte in verval. In het begin van de 20e eeuw begon men de muur te restaureren.

Wilt u de Chinese Muur bezoeken?

De Chinese Muur wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht. Dat is niet vreemd. Het is een unieke belevenis om de muur over de bergkammen in de mooie natuur te zien kronkelen.

U kunt verschillende, gerestaureerde delen van de muur bezoeken. Dicht bij Peking zijn de mooiste en meest bezochte delen van de muur.

Mutianyu is een de best bewaard gebleven delen van de muur en wordt minder vaak bezocht.
Hier kunt u de muur over bergkammen zien kronkelen. U kunt te voet of met de kabelbaan naar de top gaan, waar u met een fantastisch uitzicht wordt beloond.

Heeft u nog vragen?

Neem een kijkje bij onze reizen naar China of neem contact op met onze reisspecialisten als u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste rondreis.

TourCompass – Van toerist naar reiziger