ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe Leeuwenrots in Sri Lanka

De Leeuwenrots in Sri Lanka

3-12-2023
Alle posts bekijken

Midden in de groene jungle van Sri Lanka rijst een majestueuze rots op.

De beroemde Leeuwenrots, Sigiriya.

De unieke rots is een avontuurlijke ervaring die u de adem beneemt, in meer dan één opzicht.

Wat is de Leeuwenrots?

Dicht bij Dambulla ligt het herkenningspunt van Sri Lanka: de 200 meter hoge Leeuwenrots, oftewel Sigiriya. Vanwege de schoonheid van de plaats wordt de Leeuwenrots ‘een van de acht wereldwonderen’ genoemd door de lokale bevolking.

De rots dankt zijn naam aan twee enorme, in steen uitgehouwen leeuwenpoten bij de ingang van het koninklijk paleis op weg naar de top. De naam Sigiriya komt van het woord sihagri, wat leeuwenrots betekent.

Oorspronkelijk was een hele leeuw uit steen gehouwen. Je moest door de leeuwenbek lopen om bij de trap te komen die naar de top van de Leeuwenrots voert. Tegenwoordig zijn alleen nog de leeuwenpoten over.

De trap telt maar liefst 1200 treden. Tijdens de klim naar de top van de Leeuwenrots valt van alles te zien.

Aan de voet van de Leeuwenrots

Aan de voet van de Leeuwenrots liggen de oudste tuinen van Azië. Deze zijn meer dan 1500 jaar geleden door koning Kashyapa aangelegd en hebben beken en complexe watersystemen.

De eerste tuin die u tegenkomt, is de watertuin. Deze bestaat uit geometrische tuinen met stromend water, fonteinen, dammen, waterpompen en vijvers waar waterplanten bloeien. Het ongelooflijke watersysteem is omgeven door prachtige tropische bomen en bloemen. Het werkt tot op de dag van vandaag nog steeds.

Na de watertuin komt u bij de rotstuin. Deze staat in schril contrast met de symmetrie van de watertuin, omdat enorme rotsblokken willekeurig door de tuin verspreid liggen.

De paden in de rotstuin voeren u langs massieve rotsblokken en ruïnes uit de tijd dat er monniken bij de Leeuwenrots leefden.

Nadat u de prachtige tuinen heeft verkend, komt u bij de ingang van de Leeuwenrots met de twee enorme leeuwenpoten. Vanaf nu gaat de wandeling omhoog.

Op weg naar de top

Op weg naar de top van Leeuwenrots is van alles te zien.

Halverwege de Leeuwenrots komt u achttien kleurrijke, goed bewaard gebleven fresco’s tegen die op de westkant van de rots zijn geschilderd. Afgebeeld zijn mysterieuze, glimlachende vrouwen die bloemen dragen en halfnaakt zijn. Er wordt aangenomen dat de fresco’s de vrouwen en concubines van de koning voorstellen.

Oorspronkelijk waren er rondom de Leeuwenrots ongeveer vijfhonderd fresco’s, maar helaas zijn de meeste ervan verloren gegaan of vernietigd.

Dicht bij de fresco’s bevindt zich de Spiegelmuur. Deze was ooit zo glanzend gepolijst dat de koning zichzelf in de muur weerspiegeld zag.

Helaas kunt u uw spiegelbeeld niet in de rode muur zien. Nu staan er ongeveer achttienhonderd verschillende commentaren, gedichten, scheldwoorden en nog veel meer teksten op die bezoekers tussen het jaar 600 en 1400 in de muur hebben gekrast.

Deze graffiti geeft een belangrijk inzicht in hoe de samenleving in Sri Lanka eruit heeft gezien.

Boven op de Leeuwenrots

Na ongeveer 45 minuten wandelen bereikt u het bovenste plateau van de rots.

Op de top van de Leeuwenrots staan de historische ruïnes van het oude fort dat meer dan vijftienhonderd jaar geleden werd gebouwd. Maar u vindt er ook prachtige tuinen, terrassen en vijvers die in de tijd van koning Kashyapa op meerdere niveaus zijn aangelegd.

Tijdens uw verkenning van de omgeving heeft u een prachtig panoramisch uitzicht op de groene jungle van Sri Lanka en de bergen rond de rots. Op een heldere dag kunt u tot aan Dambulla kijken, dat ongeveer twintig kilometer verderop ligt.

De Leeuwenrots staat op de UNESCO werelderfgoed´lijst, omdat de ruïnes van het fort en de tuinen eromheen tot de oudste en best bewaarde stadsplanning van Azië behoren.

Sri Lanka is een ongelooflijk spannend land met veel geweldige bezienswaardigheden.

De Leeuwenrots is een must-see wanneer u Sri Lanka bezoekt.

Als u vragen heeft over Sigiriya of onze reizen naar Sri Lanka, dan kunt u contact met onze reisadviseurs opnemen die voor u klaar staan.

TourCompass – Van toerist naar reiziger