HomeNieuws & artikelenGids: fooi in Azië

Gids: fooi in Azië

5-2-2018
Alle posts bekijken

Fooi baht

De meeste mensen die op reis in het buitenland zijn, vinden het onderwerp fooi lastig.

Want wanneer wordt er van je verwacht dat je fooi geeft?

Waar en wanneer geef je fooi?

Er bestaan eigenlijk geen algemene regels voor het geven van fooi.

Fooi wordt in hoge mate bepaald door waar je je in Azië bevindt en de service die je krijgt.

In het algemeen is het geven van fooi buiten de toeristische gebieden in Azië niet gebruikelijk en daarom wordt daar geen fooi van je verwacht. In sommige landen is het normaal dat je fooi geeft en in andere landen is het minder gebruikelijk.

Er moet echter op worden gewezen dat het geven van fooi ALTIJD vrijwillig is.

Hieronder geven we je een leidraad voor het geven van fooi op bepaalde bestemmingen in Azië.

We benadrukken dat de leidraad richtinggevend is en de lokale munteenheden op geldende wisselkoersen zijn gebaseerd (februari 2018).

Fooien in Vietnam

Fooien zijn welkom in Vietnam. Jij bepaalt hoeveel fooi je geeft. De hoogte van de fooi wordt bepaald door de service die je hebt ontvangen.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: De meeste restaurants tellen 10% aan belastingen en 5% aan servicetoeslag bij de rekening op, maar het geld gaat niet naar de obers. Als je wilt, kun je daarom 5 tot 10% extra voor een goede service geven. In lokale restaurants wordt geen fooi verwacht, maar je kunt eventueel een klein bedrag op de tafel achterlaten.
 • Gidsen/chauffeurs: Aan gidsen van een dagtocht geef je in de regel 5 tot 10 USD per persoon (ca. 115 tot 230 VND) en aan de chauffeur 2 tot 5 USD (ca. 45 tot 115 VND) per persoon.
 • Taxichauffeurs: Geen fooi, maar je kunt het te betalen bedrag naar boven afronden.
 • Hotelpersoneel: Het kamermeisje krijgt een paar USD en de drager van de bagage 1 tot 2 USD (ca. 20-45 VND) per kamer.

Fooien in Sri Lanka

In Sri Lanka zijn fooien welkom.

Je beslist zelf, gebaseerd op het serviceniveau, hoeveel fooi je geeft. De wijze waarop jij de service hebt ervaren bepaalt dus de hoogte van de fooi.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Je kunt prima 10% fooi geven. Je beslist zelf of je de mensen achter de bar een kleine fooi geeft. Geef 0,5 tot 1 USD (ca. 100 LKR) als de service goed was.
 • Gids/chauffeurs: Ben je heel tevreden met de diensten van je gids, dan kun je hem/haar gerust ongeveer 20 USD (ca. 3.000 LKR) per dag per gezin geven. Aan de chauffeur kun je ongeveer 10 USD (ca. 1.500 LKR) per dag per gezin geven.
 • Taxichauffeurs: Het is gebruikelijk taxichauffeurs fooi te geven. Men geeft in de regel 1 tot 3 USD (ca. 200 tot 400 LKR) voor een rit van drie uur en 3 tot 3,5 USD (ca. 500 LKR) voor een hele dag rijden.
 • Hotelpersoneel: Normaal wordt 1 USD per koffer (ca. 150 LKR) aan de drager van de bagage en 2 USD per dag per gezin (ca. 300 LKR) aan het kamermeisje gegeven. Na een spa-behandeling wordt in de regel 10% fooi gegeven.

Fooien in Thailand

In Thailand verwacht men in de regel dat toeristen fooi geven, in ieder geval in hotels en restaurants. Maar waar het om gaat is de tevredenheid met de service, dus geef fooi als je blij met de service bent. Wat je ook geeft, de meeste Thai zullen een klein gebaar nooit afwijzen.

Maar geef nooit slechts 1 baht, aangezien dit zo weinig is dat het als een belediging wordt ervaren.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: In restaurants wordt verwacht dat je 10% fooi geeft, tenzij de rekening al inclusief een servicetoeslag is. Geef de fooi rechtstreeks aan de ober. In lokale restaurants wordt verwacht dat je ongeveer 1 USD (ca. 20-40 baht) geeft. Hoe duurder het restaurant, hoe hoger de fooi. In straatkeukens wordt daarentegen geen fooi verwacht.
 • Gidsen/chauffeurs: Afhankelijk van je tevredenheid kun je 3 tot 9 USD per persoon per dag (ca. 100-300 baht) aan de gids van een dagtocht geven. Aan de chauffeur kun je volstaan met de helft hiervan.
 • Taxichauffeurs: Geef ze het kleine bedrag aan wisselgeld of rond het bedrag naar boven af als je tevreden met de rit bent. Bij een rit per tuktuk is de prijs van tevoren betaald en daarom hoef je geen fooi te geven.
 • Hotelpersoneel: Geef de drager van de bagage, afhankelijk van het serviceniveau en het aantal koffers, ongeveer 1 USD (ca. 20-40 baht) fooi. Het kamermeisje verwacht geen fooi, maar leg een envelop met ongeveer 50 tot 100 bath per dag in een envelop als je graag je dankbaarheid wilt tonen.

Fooien in Indonesië/Bali

In Indonesië, waaronder Bali, is fooi welkom en normaal.

Zorg ervoor altijd wat geld in je broekzak/tas te hebben, zodat je met een fooi voor de service kunt bedanken.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: In restaurants met een internationaal karakter geef je minimaal 1 USD (ca. 10.000 tot 15.000 roepia) per persoon. In kleine lokale restaurants wordt geen fooi verwacht.
 • Gidsen/chauffeurs: Geef je gids 4 USD (ca. 50.000 tot 55.000 roepia) per dag per persoon. Aan de chauffeur kun je 2 tot 3 USD (ca. 30.000 roepia) per dag per persoon geven.
 • Taxichauffeurs: Geef de chauffeur het wisselgeld of 1 USD (ca. 10.000 tot 15.000 roepia).
 • Hotelpersoneel: Geef 1 USD per koffer aan de drager van de bagage (ca. 10.000 tot 15.000 roepia) en 2 USD per dag per kamer aan het kamermeisje (ca. 20.000 tot 30.000 roepia).

Fooien in Japan

Fooien zijn over het algemeen niet gebruikelijk in Japan.

Als je fooi op de tafel in een restaurant achterlaat, zal de ober in de meeste gevallen achter je aan lopen om het terug te geven.

Het is daarentegen zeer gebruikelijk kleine mooi ingepakte cadeaus te geven. Als je de gids of het kamermeisje een plezier wilt doen, kun je een klein symbolisch cadeau geven, bijvoorbeeld een cakeje of Japanse snoepjes. Het gaat hierbij om de symboliek en niet om de grootte of waarde van het cadeau.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Geen, ze zullen je de fooi teruggeven.
 • Gidsen/chauffeurs: Er gelden een paar uitzonderingen op de regel dat in Japan geen fooi wordt gegeven. Je kunt als bedankje een paar USD (ca. 220-230 yen) aan de gids geven, maar het wordt niet verwacht.
 • Taxichauffeurs: Geen.
 • Hotelpersoneel: Hotelpersoneel neemt geen fooi in ontvangst.

Fooien in Cambodja

Fooi is welkom in Cambodja.

In de regel wordt een fooi van ongeveer 2 USD (ca. 8 riel) gegeven.

Als je geen fooi geeft omdat bijvoorbeeld de service niet voldoende was, zul je niet vreemd worden aangekeken.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Restaurants rekenen in de regel een servicetoeslag, dus fooi is niet nodig. In lokale restaurants wordt geen fooi verwacht, maar je kunt gerust 5% fooi voor een goede bediening en 10% voor een buitengewoon goede bediening geven.
 • Gidsen/chauffeur: Geef de gids 5 tot 10 USD per dag per persoon (ca. 20-40 riel) en de chauffeur 2 tot 5 USD (ca. 10-20 riel) per dag per persoon.
 • Taxichauffeurs: Rond naar boven af of geef 1 USD (ca. 4 riel).
 • Hotelpersoneel: Geef 1 tot 2 USD (ca. 4-8 riel) per dag of per koffer, afhankelijk van het soort werk.

Fooien op de Maldiven

Er wordt op de Maldiven niet van je verwacht dat je fooi geeft. Maar men is zeer blij met een kleine blijk van waardering van de goede service. Je moet je hier echter niet verplicht toe voelen. De service die je ontvangt zal er niet minder om worden als je geen fooi geeft.

Bovendien wordt op alles wat je koopt, van eten en drinken tot excursies, een servicetoeslag van 10% gelegd.

De lokale valuta op de Maldiven heet de Maldivische rufiyaa, maar je kunt volstaan met het gebruiken van Amerikaanse dollars en je creditcard.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Zoals gezegd zul je altijd een servicetoeslag van 10% moeten betalen. In het resort betaal je de rekening pas op de dag van vertrek. Je kunt ervoor kiezen fooi in een gemeenschappelijke pot te doen. Als je naar Male gaat om te eten, kun je eventueel fooi geven of het te betalen bedrag naar boven afronden.
 • Gidsen van excursies: In het algemeen is het niet gebruikelijk om de gids fooi te geven. Als je vindt dat je buitengewoon goede service hebt gekregen, kun je de gids 10 USD per persoon geven.
 • Taxichauffeurs: Op de Maldiven vindt het vervoer met boten in plaats van taxi’s plaats. Tussen de eilanden varen boten van particulieren en boten van de staat. Als je op een particuliere boot goede service hebt gekregen, kun je een bedrag tussen de 5 en 10 USD als bedankje geven. Op je speedboot-transfer hoef je geen fooi te geven aangezien dit niet gebruikelijk is.
 • Hotelpersoneel: Het wordt gewaardeerd als je de piccolo 1 tot 2 USD per koffer geeft. Daarnaast kun je het kamermeisje 2 USD per dag geven. Als je andere medewerkers van het hotel fooi wilt geven, kun je dit bij het uitchecken doen. De fooien worden in een gemeenschappelijk pot gedaan die tussen alle medewerkers wordt verdeeld.

Fooien in China

In China wordt fooi in het algemeen niet verwacht. Het is in westerse hotels echter een soort gewoonte aan het worden kleine bedragen aan de dragers van de bagage te geven.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: In kleine restaurants is het geen gewoonte fooi te geven, maar in restaurants in grote steden kun je als je tevreden met de bediening bent, enig wisselgeld of 1 tot 5 USD (ca. 7-35 yuan) geven.
 • Gidsen/chauffeur: Het wordt steeds gewoner om chauffeurs en gidsen van excursies/tochten fooi te geven. Geef de gids, afhankelijk van de service, tussen de 5 en 10 USD (ca. 35-70 yuan) per persoon per dag. Aan de chauffeur kun je volstaan met de helft hiervan. Geeft de fooi rechtstreeks aan hem.
 • Taxichauffeurs: Je beslist zelf of je de taxichauffeur fooi geeft. Als de service goed was, kun je hem/haar het wisselgeld of 1 tot 2 USD (ca. 7-15 yuan) geven.
 • Hotelpersoneel: Het is in China niet gebruikelijk om fooi aan de kamermeisjes te geven, maar je kunt ca. 2 USD per dag (ca. 10-15 yuan) geven als je graag je dankbaarheid wilt tonen. De drager van de bagage zal blij zijn als hij/zij na het dragen van je koffers een kleine fooi krijgt. Geef hem/haar 1 tot 2 USD (ca. 7-15 yuan) per kamer.

Fooien in Laos

Het geven van fooi is in Laos niet echt gebruikelijk. Enkele uitzonderingen zijn de toeristische gebieden. Als je tevreden met het uitgevoerde werk bent, kun je altijd fooi geven.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Restaurants rekenen in de regel een servicetoeslag, maar geef gerust 10% fooi als de service goed was. Lokale restaurants verwachten geen fooi.
 • Gidsen/chauffeurs: Het is gebruikelijk gidsen van een excursie/tocht fooi te geven. Geef na een dagtocht de gids 5 tot 10 USD (ca. 40-80 kip) per persoon en de chauffeur 3 tot 5 USD (ca. 25-40 kip) per persoon.
 • Taxichauffeurs: Taxichauffeurs krijgen geen fooi, aangezien de prijs voor de rit van tevoren is overeengekomen.
 • Hotelpersoneel: Normaal krijgt hotelpersoneel in Laos geen fooi, maar geef een klein bedrag als het personeel je van dienst is geweest. Als je je dankbaarheid wilt tonen, kun je de drager van de bagage en het kamermeisje elk 1 USD (ca. 8-10 kip) per dag geven.

Fooien in Myanmar

Myanmar is een betrekkelijk nieuwe reisbestemming en daardoor is het nog niet gebruikelijk fooi te geven.

Als je service als goed hebt ervaren, geef dan gerust fooi, het zal altijd worden gewaardeerd.

Overzicht: Hoeveel fooi moet ik geven?

 • Restaurants: Restaurants verwachten geen fooi en in het algemeen hoef je geen fooi te geven. Als je tevreden bent met de ontvangen service, kun je bijvoorbeeld 10% fooi geven.
 • Gidsen/chauffeurs: Als de belevenis helemaal top was, kun je na een dagtocht de gids 7 tot 10 USD (ca. 10-14 kyat) per gezin geven. Aan de chauffeur kun je volstaan met de helft hiervan.
 • Hotelpersoneel: In de regel wordt er alleen in dure hotels fooi gegeven, maar als je je dankbaarheid aan het kamermeisjes of de drager van de bagage wil tonen, kun je een klein bedrag geven.

Twijfel je?

De richtlijnen voor waar en wanneer je fooi geeft veranderen net als de culturele normen en lonen op onze reisbestemmingen constant.

Als je twijfelt, volg dan je gevoel, rond het bedrag af of vraag ter plaatse wat normaal is. Je kunt ook altijd contact opnemen met onze reisspecialisten om antwoord op je vragen te krijgen.

Asiatours.nl – Avontuurlijke rondreizen!

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.