ZEKERHEIDSGARANTIE

Japanse gerechten

7-2-2024
Alle posts bekijken

Sushi is waarschijnlijk het eerste waar u aan denkt, als u aan Japans eten denkt. Het is inderdaad een heerlijk gerecht in Japan.

Maar de Japanse keuken is veel gevarieerder dan u misschien denkt. De Japanse keuken gebruikt verse ingrediënten variërend van groente tot vis en veel verschillende soorten vlees.

We hebben hieronder zeven verschillende Japanse gerechten op een rijtje gezet. U moet ze tijdens uw reis naar het unieke Japan absoluut proberen.

Ramen – ラーメン

Ramen zou u het Japanse antwoord op Pho, één van de klassieke Vietnamese gerechten, kunnen noemen. U kunt dit traditionele Japanse gerecht op vrijwel elke straathoek kopen.

De noedelsoep, met noedels van tarwe, wordt in de regel op basis van kippenbouillon gemaakt. Er worden groenten en vlees of vis aan toegevoegd en het wordt geserveerd met een gekookt ei dat in soja is gemarineerd. De groenten kunnen uit bijvoorbeeld paddenstoelen, taugé en ui bestaan.

Ramen kent vele varianten. De meest gebruikte variant heet Shoyu en kenmerkt zich door sojasaus.

Ramen is Japan in de vorm van soep.

NB: Bij het eten van noedelsoepen moet u slurpen. Restaurants waarin noedelsoepen worden geserveerd, zijn met het oor te vinden!

Sushi – すし, 寿司, 鮨

Natuurlijk moet u ook sushi in Japan proberen.

Sushi is een heerlijke, hemelse delicatesse die vele varianten kent.

In het kort kan het worden beschreven als rauwe vis of schaaldieren met rijst, gecombineerd met verschillende toppings, groente en zeewier. U kunt sushi met zalm, krab, garnalen, tonijn en nog veel meer krijgen.

Elke sushi is een meesterwerkje en eigenlijk kunst op zich. De opleiding tot sushi-kok duurt maar liefst 8 jaar. Hiervan worden 3 jaar besteed aan de vaardigheid rijst tot in de perfectie te koken.

Tempura – 天ぷら eller 天麩羅

Tempura is de frituurpan op zijn best. Het gerecht tempura bestaat uit groenten en vis, gedoopt in een perfect en licht beslag en vervolgens bereid in de frituurpan met sesam- of koolzaadolie. En voilà: een zalig, zondig gerecht kan worden geserveerd.

Tempura wordt bijvoorbeeld met rijst, sojasaus of tentsuyu – speciale dipsaus voor tempura – geserveerd.

Kies een restaurant dat in het bereiden van tempura gespecialiseerd is. U zult genieten, alsof een engeltje over uw tong piest.

Dumplings/Gyoza – 餃子 (ぎょうざ)

Gyoza, of dumplings genoemd, zijn gestoomde kleine deegpakketjes met krab, varkensvlees, kip of groente.

De met heerlijk vlees of groente gevulde pakketjes worden in sojasaus, chili-olie of andere lekkere sausjes gedoopt.

Japanners eten dumplings vaak als snack, maar ook wel als maaltijd. Deze heerlijke pakketjes zijn bovendien betaalbaar.

Okonomiyaki – お好み焼き

Okonomiyaki is in heel Japan verkrijgbaar, maar het gerecht is het populairst in het westen van het land. Probeer dit gerecht bijvoorbeeld in de steden Hiroshima of Osaka. Hier hebben ze hun eigen unieke varianten van dit gerecht.

Okonomiyaki is een soort pannenkoek versierd met verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen bijvoorbeeld kaas, wasabi, groente, vlees of vis zijn.

Maar het gerecht wordt zeer sterk door de betreffende streek bepaald, dus er zijn vele soorten. In Hiroshima wordt bijvoorbeeld okonomiyaki met gebakken sobanoedels geserveerd.

In meerdere restaurants is het mogelijk je eigen okonomiyaki te maken.

Yakitori – 焼き鳥

Dit gerecht is gebaseerd op allerlei soorten kippenvlees (bijvoorbeeld vel, lever, boutjes), en gemarineerd in bijvoorbeeld sojasaus en op de barbecue bereid.

Als het gerecht yakitori u wel iets lijkt, kies dan een yakitori-ya-restaurant, dat in dit gerecht gespecialiseerd is. U kunt het gerecht ook goedkoper krijgen, maar voor een hogere prijs krijg u in een toprestaurant een culinair hoogstandje op u bord geserveerd.

Het gerecht kent meerdere varianten, bijvoorbeeld negima – gemaakt op basis van kippenbout en prei – of reba – gemaakt van kippenlever – of tsukune – gemaakt van balletjes kippenvlees, kruiden, groenten en ei.

Sukiyaki -すき焼き

Sukiyaki is eenpansmaaltijd voor de koude dagen. Het gerecht wordt in de regel half gaar in een gietijzeren pan op een warme plaat geserveerd. Het gerecht kookt vervolgens verder op tafel.

Bij de bereiding worden eerst dungesneden plakjes rundvlees gebakken voordat de bouillon – warishita genaamd en gemaakt van zoete-zoute sojasaus – en de overige ingrediënten worden toegevoegd.

De ingrediënten variëren van streek tot streek, maar kunnen bijvoorbeeld bestaan uit tofoe, groenten en shiitake. Op sommige plaatsen wordt het gerecht met saus voorzien van ei geserveerd.

Wilt u een culinaire belevenis in Japan?

Loopt het water u in de mond bij de gedachte aan al deze gerechten en zou u een aantal van deze heerlijke, hemelse, smakelijke gerechten uit de Japanse keuken willen proberen? Dan moet u gewoon een reis plannen!

Neem een kijkje bij onze reizen naar Japan en neem contact op met onze reisspecialisten als u vragen heeft of hulp nodig heeft bij het kiezen van de juiste reis. Lees ook onze aanbevelingen voor Japanse desserts.

Smakelijk eten!

TourCompass – Van toerist naar reiziger