ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

Wat is de beste reistijd voor Sri Lanka?

2-10-2023
Alle posts bekijken

In Sri Lanka, dat ten zuidoosten van India ligt, kunt u genieten van beeldschone stranden, mooie theeplantages en een vriendelijke plaatselijke bevolking. Maar wanneer kunt u hier het beste naartoe gaan?

Lees er hieronder meer over en ontdek wat de beste reistijd is voor Sri Lanka.

Klimaat van Sri Lanka

Sri Lanka is een bestemming waar u het hele jaar door naartoe kunt gaan.

Sri Lanka ligt in de tropische klimaatzone. Het is er in elk seizoen lekker warm en het regent er slechts af en toe. Daarom zijn er geen uitgesproken slechte tijdstippen om Sri Lanka te bezoeken.

Het land bestaat zowel uit kust als hoogland, waar het weer nogal varieert. Daarnaast zijn er twee moessons die op verschillende tijdstippen veel regen met zich meebrengen in respectievelijk het zuiden en zuidwesten en het noorden en oosten van Sri Lanka.

In het algemeen kunt u verwachten dat het aan de kust warmer is dan in het hoogland, waar het later in het jaar ‘s nachts fris kan zijn.

Moessons in Sri Lanka

Sri Lanka kent twee moessons die op verschillende tijdstippen op verschillende plaatsen in Sri Lanka regentijd veroorzaken.

Een moesson is een wisseling in de windrichting, die in bepaalde seizoenen voorkomt en hevige regen kan veroorzaken in het gebied waar de moesson teistert.

In Sri Lanka zijn er twee grote moessons:

  • De noordoostmoesson, of Maha-moesson, loopt van december t/m februari. De moesson kan het hele eiland treffen, maar het regent gewoonlijk het meest in het noorden en oosten van Sri Lanka.
  • De zuidwestmoesson, of Yala-moesson, loopt van mei t/m september. De zuidwestmoesson is minder intens en treft voornamelijk de zuid- en westkust en het hoogland.

Naast de twee grote moessons zijn er twee tussenperiodes:

  • Maart en april: de regen valt voornamelijk in het zuidwesten en het hoogland.
  • Oktober en november: het weer kan in het hele land wisselvallig zijn.

Omdat de twee moessons regen veroorzaken in verschillende gedeeltes van Sri Lanka, is er altijd wel een plek waar het droog is. Ondanks dat het een moessonseizoen is en de buien hevig zijn, duren ze kort en klaart het weer daarna gewoonlijk weer snel op.

Het weer in Sri Lanka – van maand tot maand

Januari

Januari is een fantastische maand om Sri Lanka te bezoeken. Het is overwegend zonnig en droog.

  • In het noorden en oosten van Sri Lanka waait de noordoostmoesson.
  • Het is warm in het hoogland, maar ‘s nachts kan het fris zijn.
  • In het zuiden en westen van Sri Lanka is het overwegend zonnig en droog.

Februari

Februari is ook nog een goede maand om Sri Lanka te bezoeken.

  • De noordoostmoesson is bijna overgewaaid. In het noorden en oosten zal het dus minder regenen dan in de maanden ervoor.
  • In het zuiden, westen en midden schijnt volop de zon en valt heel weinig regen.

Maart

Maart is ook een goede maand met mooi weer in heel Sri Lanka.

  • In maart loopt de noordoostmoesson op zijn einde. Dat betekent dat de temperaturen in het noorden en oosten weer gaan stijgen en dat de regen afneemt.
  • Aan de zuid- en westkust gaan de temperaturen ook omhoog. Alleen kan het daar aan het eind van de maand gaan regenen, omdat de zuidwestmoesson oprukt.

April

April is een warme, zonnige maand. Volgens sommigen is dit de beste maand om Sri Lanka te bezoeken, omdat de noordoostmoesson is afgezwakt en de zuidwestmoesson nog niet helemaal is begonnen.

  • In Oost-Sri Lanka regent het minder dan in de maanden ervoor en de zon staat vaak aan een blauwe hemel.
  • In het zuiden en westen is de zuidwestmoesson in aankomst, waardoor de luchtvochtigheid toeneemt. Wanneer mei voor de deur staat, gaat het regenen in het zuiden, westen en midden van Sri Lanka.

Dit is uw laatste kans als u graag bij Mirissa aan de zuidkust van Sri Lanka op walvissafari wilt. Het walvisseizoen loopt van oktober t/m april.

Mei

In mei wisselen de moessons elkaar af. In de afgelopen maanden werd het weer voornamelijk beïnvloed door de noordoostmoesson. Nu neemt de zuidwestmoesson het stokje over.

  • In mei is het heel goed weer aan de oostkust. De temperaturen stijgen, de zon schijnt en het regent heel weinig. U kunt hier dus met een gerust hart op strandvakantie gaan, bijv. in Trincomalee.
  • Het zuiden en westen van Sri Lanka (bijv. Galle, Mirissa, Hikkaduwa en het hoogland) beginnen in deze periode de gevolgen van de zuidwestmoesson te merken die langzaam in opmars is. De zon schijnt nog volop, maar er vallen geregeld korte, maar krachtige buien.

Juni

Wat het weer betreft lijkt juni in veel opzichten op de maand mei.

  • In het noorden en oosten is het helder, zonnig en droog. U kunt dan ook het beste hier uw strandvakantie houden.
  • In het gebied rond Sigiriya kunt u uitgaan van hoge temperaturen en zeer weinig regen.
  • Het zuiden en westen heeft nog steeds last van de zuidwestmoesson. Dat betekent nog meer regen en lagere temperaturen. Ondanks de moesson, kan het voorkomen dat het enkele dagen droog is.

Juli

In juli is het op het hele eiland aangenaam warm. Dit is een van de beste tijdstippen om nationaal park Minneriya te bezoeken. Van mei t/m september trekken de olifanten namelijk naar het grote meer in het park, Minneriya Tank, om water te drinken. Het verschijnsel wordt ook wel ‘The Elephant Gathering’ genoemd.

  • Aan de noord- en oostkust is het warm en zonnig en een strandvakantie in Trincomalee is nog steeds een optie.
  • In het midden van Sri Lanka, bijv. in Sigiriya, is het warm. Houd er echter rekening mee dat het ‘s avonds fris kan zijn in het hoogland, bijv. rond Kandy, Haputale, Ella en Nuwara Eliya.
  • De zuidwestmoesson kan nog steeds van invloed zijn op het weer aan de stranden van de westkust, bijv. Negombo. Naarmate juli vordert, klaart het weer in het zuiden en westen steeds meer op.

Augustus

Sri Lanka is ook heel fijn in augustus.

Aan de noord- en oostkust van Sri Lanka is het weer nog steeds goed en het strandaanbod is groot.

Hoewel in het zuiden en westen de zuidwestmoesson waait, kan het voorkomen dat het hier in augustus minder regent dan in de maanden ervoor en erna.

September

In september is het weer heel wisselvallig. De tweede tussenperiode komt eraan en Sri Lanka kan te maken krijgen met cyclonen die de maanden erop regen en wind naar het eiland brengen.

  • Aan de oostkust is het weer het beste. Hier is het nog een maand heel goed weer voordat de noordoostmoesson eraan komt. Aan het eind van de maand kan het gaan regenen.
  • De zuidwestmoesson kan nog van invloed zijn in het zuiden, westen en midden van Sri Lanka.

Oktober

In oktober is het weer heel veranderlijk en dit is een van de natste maanden van Sri Lanka. We zitten nog steeds tussen de twee moessons in en er kunnen onweersbuien vallen. Bovendien ligt oktober buiten het hoogseizoen, waardoor er minder bezoekers zijn dan normaal.

  • Aan de noord- en oostkust is het weer nog steeds goed, maar de noordoostmoesson begint het langzaam over te nemen van de zuidwestmoesson en de regen neemt toe.
  • Daarentegen is de zuidwestmoesson afgenomen en dat betekent minder regen. Aan de zuid- westkust is het de warmste periode van het jaar.

Aan de zuidkust van Sri Lanka begint het walvisseizoen langzamerhand. Van oktober t/m april kunt u vanuit Mirissa op walvissafari gaan.

November

November vormt, net als oktober, een overgangsperiode tussen de twee moessons. Dit is een van de natste maanden van Sri Lanka. Aan het einde van de maand houdt het wisselvallige weer van de afgelopen maanden op.

  • De noordoostmoesson komt eraan en in het noorden en oosten wordt het weer wisselvalliger.
  • In het hoogland kan het nog steeds regenen en kunnen de avonden en nachten fris zijn.
  • De zonuren nemen toe in het zuiden en westen, maar er kan afwisselend regen vallen.

December

In december is de tussenperiode voorbij en is de noordoostmoesson begonnen.

  • Het gaat regenen in het noorden en oosten van Sri Lanka.
  • Dit is echter een hele goede tijd om het zuiden en westen en het hoogland te bezoeken, omdat de zon gewoonlijk volop schijnt en het nauwelijks regent. Dat wil niet zeggen dat er nooit een bui valt.

Wat is dus de beste reistijd?

Wat de beste reistijd voor Sri Lanka is, hangt af van wat u graag wilt doen. Zolang u geschikte kleding meeneemt, is Sri Lanka het hele jaar door een fantastische bestemming.

Veel mensen reizen ergens tussen november en maart, wanneer het bij ons winter is. Vooral de kerstvakantie is populair, dus wilt u dan op reis, dan moet u op tijd uw reis boeken! Wilt u het hoogseizoen omzeilen, ga dan naar Sri Lanka buiten deze periode, als het weer nog steeds goed is, maar er minder bezoekers zijn.

Let op: de bovenstaande informatie over het klimaat in Sri Lanka is indicatief en kan veranderen. Bekijk altijd het weerbericht voordat u op reis gaat of neem contact op met onze reisspecialisten als u twijfelt wanneer u moet gaan.

Bekijk hier al onze reizen naar Sri Lanka:

TourCompass – Van toerist naar reiziger