HomeNieuws & artikelenBeleef het fantastische werelderfgoed van Azië

Beleef het fantastische werelderfgoed van Azië

3-6-2018
Alle posts bekijken

Angkor

Zuidoost-Azië heeft veel indrukwekkende cultuur en natuur die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO zijn opgenomen.

De werelderfgoedlijst van de UNESCO is een lijst van uniek cultureel en natuurlijk erfgoed dat voor de mensheid bewaard moet worden. De plaatsen weerspiegelen vaak belangrijke tijdperken van de geschiedenis van een land, die ook de huidige beschaving van het land hebben beïnvloed.

Voor reizigers is het bezoeken van plaatsen die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO zijn opgenomen, vaak een grote belevenis.

Hieronder hebben we 9 spannende UNESCO-bezienswaardigheden uitgekozen, die je tijdens je volgende reis naar Oost- en Zuidoost-Azië kunt bezoeken.

Borobudur op Java, Indonesië

Borobudur op Java

Bij het verkennen het eiland Java is Borobudur een must see.

Borobudur is het grootste boeddhistische monument ter wereld. De tempel werd in de 8e en 9e eeuw door de Sailendra-dynastie gebouwd en werd ongeveer rond de 15e eeuw verlaten. Borobudur stond vervolgens eeuwen lang leeg.

De tempel werd in de 19e eeuw door de Britse gouverneur van Java, Sir Thomas Standford Raffles, opnieuw ontdekt. Op dat moment was Borobudur als gevolg van een vulkaanuitbarsting volledig door as bedekt.

De top van Borobodur is als een trapsgewijze piramide gebouwd en voor het publiek toegankelijk.

Op weg omhoog naar de tempel zie je vele prachtige beelden en tekeningen die het leven van Boeddha uitbeelden. Vanaf de top is er een fantastisch uitzicht over de groene wouden en bergen.

Het oude stadsdeel van Hoi An, Vietnam

Het oude stadsdeel van Hoi An

In Centraal-Vietnam vind je de stad Hoi An met zijn charmante oude stadsdeel.

Het stadsdeel is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen, omdat het een voorbeeld is van een zeer goed bewaard gebleven handelsstad uit de periode van de 15e tot en met de 19e eeuw.

Door de eeuwen heen is het stadsdeel door Chinese, Japanse en Europese cultuur beïnvloed, waardoor de plaats een zeer unieke sfeer en uitstraling heeft gekregen. Bezoek bijvoorbeeld de Japanse brug, helemaal in Japanse stijl gebouwd.

De brug werd door Japanse stadsbewoners gebouwd om in contact te komen met de Chinese handelaren die in de 17e eeuw aan de andere zijde van de rivier woonden. Vandaag de dag is de Japanse brug één van de beroemdste bruggen van Vietnam en een symbool van Hoi An.

‘s Avonds worden veel straten in het oude stadsdeel door kleurrijke papieren lampions verlicht, waardoor er opnieuw een bijzondere sfeer ontstaat. Nadat het donker is geworden kun je schitterende foto’s van de verlichte Japanse brug, de oude straatjes en de papieren lampionnen maken.

De centrale hooglanden, Sri Lanka

Sri Lanka World's end

De centrale hooglanden van Sri Lanka zijn op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen vanwege de grote biodiversiteit.

De hooglanden zijn in drie gebieden verdeeld: Peak Wilderness, het nationaal park Horton Plains en de Knuckles Conservation Forest.

De gebieden kennen een fantastisch dierenleven en zijn leefgebied voor de luipaard, het wilde zwijn en de sambar, ook wel paardhert genoemd. Daarnaast vind je hier theeplantages, bruisende watervallen en plantensoorten die niet elders in het land voorkomen.

Sommige reizen naar Sri Lanka voeren je naar Horton Plains, één van de schitterende en fantastische nationaal parken van Sri Lanka. Een van de hoogtepunten van je wandeling in Horton Plains is het uitkijkpunt ‘World’s End’.

Op de rand van dit uitkijkpunt kun je 1.000 meter naar beneden de kloof in kijken. Het uitkijkpunt biedt ook een fantastisch uitzicht over de met nevelwouden bedekte bergen van het nationaal park. Bij helder weer kun je hier de zuidkust van Sri Lanka zien.

Luang Prabang, Laos

Wat Xieng Thong, Luang prabang Laos

In het noorden van Laos vind je de stad Luang Prabang – één van de grootste bezienswaardigheden van Laos.

De hele stad is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen vanwege de unieke mix van Laotiaanse en Europese koloniale architectuur uit de 19e en 20e eeuw.

Een goed voorbeeld hiervan is de beroemde bezienswaardigheid van de stad, Royal Palace Museum. Dit gebouw is een mix van Franse en Laotiaanse architectuur.

Het paleis werd in de periode van 1904 tot 1909 gebouwd en was vroeger residentie van de koninklijke familie. Tegenwoordig is het een museum. Een van de grote bezienswaardigheden in het museum is het Boeddhabeeld Prabang. Dit is een 83 cm hoge Boeddha gemaakt van goud.

Luang Prabang wordt bovendien omgeven door fantastische natuur. Je kunt bijvoorbeeld de beroemde waterval Kuang Si bezoeken. Als je liever gewoon wat wilt uitrusten, kun je van de ontspannen sfeer in Luang Prabang genieten of een aantal van de cafés en restaurants bezoeken.

Shirakawa-go en Gokayama, Japan

Shirakawa-go

Shirakawa-go en Gokayama zijn twee kleine Japanse dorpen in de Japanse Alpen in het centrale deel van het land, afgelegen en afgeschermd van de rest van de wereld.

De dorpen zijn bekend vanwege de ‘gassho-zukuri’-huizen.

Gassho-zukuri betekent ‘gebouwd als handen in gebed’. Deze naam danken de huizen aan de structuur van de rieten daken, die aan de handen van een biddende monnik doet denken.

De huizen zijn ongeveer 300 jaar oud en de architectuur komt niet elders in Japan voor. Reden waarom de dorpen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO zijn opgenomen.

De dorpen werden in de 11e eeuw gesticht. Door de afgelegen ligging en de weersomstandigheden rond de dorpen was het lange tijd zeer moeilijk om de plaatsen te bereiken. Het is namelijk het gebied in Japan waar de meeste sneeuw valt.

Het contact met de buitenwereld was lange tijd zeer beperkt. Hierdoor hadden de gemeenschappen hun eigen unieke tradities en leefwijzen. Dit laat zien dat cultuur zich aan de omgeving aanpast.

Sukhothai Historical Park, Thailand

Sukhothai Historical Park

Sukhothai Historical Park ligt in het centrale deel van Thailand.

Sukhothai Historical Park bestaat uit de ruïnes van Sukhothai. Dit was in de 13e en 14e eeuw de hoofdstad van het koninkrijk Sukhothai (in het noorden van Thailand). Men denkt dat dit de plek is waar de Thaise beschaving in de 13e eeuw is ontstaan.

Tegenwoordig liggen er 190 oude en mooie ruïnes van tempels en het oude koninklijk paleis verspreid over het park. Het gebied is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen, omdat meerdere monumenten in dit gebied zeer belangrijk voor de Thaise architectuur zijn geweest.

Het grootste en meest bezochte gebouw in het park is Wat Mahathat. Het werd tussen 1292 en 1347 gebouwd en was het religieuze epicentrum van het koninkrijk. Je kunt hier een zittende, uit steen gehouwen Boeddha bekijken.

Verken de sculpturen, pagodes en tempelruïnes in het park op de fiets. Het is een leuke manier om het park te beleven.

De berg Emei Shan, China

De berg Emei Shan

De berg Emei Shan ligt ten zuidwesten van Chengdu in de Chinese provincie Sichuan.

De berg en het gebied zijn op de werelderfgoedlijst opgenomen vanwege de culturele betekenis en onder andere de prachtige tempels.

Dit is de plek waar China voor de eerste keer kennis met het boeddhisme maakte. Hier werd namelijk in de eerste eeuw na Chr. op de top van de berg Emei Shan de eerste Chinese boeddhistische tempel gebouwd. Ook vandaag de dag zijn er op de berg nog tempels te vinden waar monniken in wonen.

De berg heeft een hoogte van 3.099 meter, waardoor soms een ‘wolkenzee’ is te zien. Dat wil zeggen dat je over het wolkendek kunt kijken dat lager dan de bergtop ligt. Kleine bergtoppen steken soms boven het wolkendek uit, waardoor het eilandjes in een zee lijken. Dit is een fantastisch mooi gezicht.

Een ander mooi gezicht in het gebied is de Grote Boeddha van Leshan. In het jaar 713 begon men dit Boeddhabeeld uit een rots te houwen. Na 90 jaar was het resultaat een 71 meter hoge Boeddha. Het is het hoogste Boeddhabeeld ter wereld.

Tropisch Regenwoud van Sumatra, Indonesië

Tropisch Regenwoud van Sumatra

Als je van weelderige natuur en spannende dieren houdt, moet je het schitterende regenwoud van Sumatra bezoeken.

Het regenwoud bestaat uit drie nationale parken en heeft een grote biodiversiteit waardoor dit gebied op de werelderfgoedlijst van de UNESCO is opgenomen. Het regenwoud is onder andere leefgebied van de Sumatraanse tijger, neushoorn, olifant en de zonnebeer. Deze beer komt alleen dit gebied van Indonesië voor. Er groeien hier ook planten die nergens anders ter wereld voorkomen.

Een goed uitgangspunt voor het bezoeken van het regenwoud van Sumatra is de plaats Bukit Lawang, bij het weelderige regenwoud van nationaal park Gunung Leuser gelegen. Vanaf hier kun je het regenwoud in trekken. Het is een van de beste plekken om de zeldzame Sumatraanse orang-oetan te spotten.

Angkor, Cambodja

Angkor Wat

Angkor in Cambodja is één van de belangrijkste archeologische gebieden in Zuidoost-Azië.

Het complex staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, omdat het gebied veel mooie en ongelooflijk goed bewaard gebleven tempels uit het Khmer-rijk heeft. Dit rijk heerste in de periode van de 9e tot en met de 15e eeuw. Angkor was de hoofdstad.

De architectuur en gedetailleerde decoratie in Angkor laten de cultuur, religie en symbolen van het Khmer-rijk zien. De wijze van decoreren in Angkor ten tijde van het Khmer-rijk werd door heel Zuidoost-Azië overgenomen.

De beroemdste tempel, en tevens de grootste bezienswaardigheid van Cambodja, is Angkor Wat. Het is een van de grootste religieuze monumenten ooit. De centrale toren is 65 meter hoog en wordt omgeven door vier kleinere torens.

Bezoek werelderfgoed tijdens je volgende reis

Wil je werelderfgoed van de UNESCO tijdens je reis naar een van de spannende landen van Azië bekijken?

Azië herbergt vele spannende UNESCO-bezienswaardigheden!

Of ze nu door de natuur of door mensen gecreëerd zijn, ze zijn altijd uniek voor de plaats waar ze zich bevinden.

Asiatours.nl – Avontuurlijke rondreizen!

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.