ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat te doen in Sri Lanka

Wat te doen in Sri Lanka

11-3-2024
Alle posts bekijken

Als u uw volgende reis aan het plannen bent en op zoek bent naar een bestemming die avontuur, cultuur, natuur en ontspanning combineert, hoeft u niet verder te zoeken.

In deze blogpost nemen we tien dingen door die u kunt beleven in Sri Lanka en die u gewoon niet mag missen! Bovendien is Sri Lanka ook een zeer gezinsvriendelijke bestemming, dus een voor de hand liggende vakantiebestemming voor wie met kinderen reist.

1. Bezoek de iconische Leeuwenrots, Sigiriya

leeuwenrots sigiriya in sri lanka vogelperspectief
Maak een uitstapje naar de indrukwekkende Leeuwenrots (Sigiriya) die als een gigantische stenen monoliet omhoog rijst. De 200 meter hoge Leeuwenrots dankt zijn naam aan de twee indrukwekkende, in steen uitgehouwen leeuwenpoten bij de ingang van het koninklijk paleis op weg naar de top. De naam Sigiriya komt van het woord Sihagri, wat leeuwenrots betekent.

Oorspronkelijk was een hele leeuw in de rots uitgehouwen en liepen bezoekers door de leeuwenkloof naar de trap die naar de top van de Leeuwenrots leidde. Tegenwoordig zijn alleen de leeuwenpoten bewaard gebleven.

Het uitzicht vanaf dit UNESCO-werelderfgoed is schitterend. U moet echter eerst 1200 treden beklimmen voordat u de prachtige tuinen en waterpoelen rondom de Leeuwenrots kunt bekijken.

2. Ga terug in de tijd in historische steden


Anuradhapura en Polonnaruwa, twee eeuwenoude steden, getuigen van een prachtig verleden.

De prachtige ruïnes en indrukwekkende stoepa’s geven inzicht in de historische rijkdom en het culturele erfgoed van Sri Lanka.

Maak een fietstocht door Polonnaruwa om de ruïnes van het koninklijk paleis en de Gal Vihara-tempel met zijn vele Boeddhabeelden te bekijken. Duik in de geschiedenis van Anuradhapura, de heilige oude hoofdstad van Sri Lanka die in de 5e eeuw voor Christus is gesticht. In de stad staan indrukwekkende ruïnes en monumenten zoals Thuparamaya, Lovamahapaya, Isurumuniya en de Bodhiboom.

3. De stranden van Sri Lanka

negombo strand in sri lanka
De indrukwekkende kuststrook van Sri Lanka is 1340 km lang en bestaat uit heel veel betoverende stranden.

Droom weg bij het rustgevende geluid van de golven, terwijl u over het warme, honingkleurige zand wandelt.

Ga bijvoorbeeld naar het strand van Negombo, dat bekend is om zijn schoonheid, rustige sfeer en vissersgemeenschap. Vanwege het gouden zandstrand en heldere water is dit een populair oord voor ontspanning en watersportactiviteiten. Aan de strandboulevard liggen restaurants, bars en winkels. De omgeving kent ook historische pareltjes, zoals het Nederlandse Fort en St. Mary’s Church.

4. Ga op safari in de schitterende nationale parken

olifant in udawalawe nationaal park sri lanka
Denkt u dat u alleen in Afrika op safari kunt? Dat is niet zo!

Sri Lanka is door het tijdschrift Forbes uitgeroepen tot een topbestemming voor het spotten van wilde dieren buiten Afrika.

Sri Lanka heeft een van de dichtste populaties majestueuze olifanten, ongrijpbare luipaarden en kleurrijke pauwen ter wereld. Tot de prachtige wilde dieren die u in de nationale parken van Sri Lanka kunt zien, behoren ook nieuwsgierige apen en grote waterbuffels. Bovendien is Sri Lanka een van de weinige plekken ter wereld waar u het geluk kunt hebben om een van ‘s werelds grootste levende wezens, de blauwe vinvis, te zien.

5. Proef Sri Lanka

eten in sri lanka
Een van de meest authentieke manieren om de Sri Lankaanse cultuur te ervaren zijn de eetkraampjes.

Mis de kans niet om lokale favorieten te proeven, zoals kottu roti (gehaktbrood met groenten en vlees), samosa’s, hoppers (rijstpannenkoekjes) en smakelijke curry’s. Verken de kleurrijke keuken en laat uw smaakpapillen een scala aan pittige, exotische smaken ontdekken.

Sri Lanka staat ook bekend om de overvloed aan sappig fruit. Stop bij een van de vele kraampjes langs de weg om heerlijk tropisch fruit te proeven, zoals mango, ananas, papaja en kokosnoot.

6. Breng een bezoek aan de heilige tempel in Kandy

grottetempel in kandy sri lanka
De grottempel Sri Dalada Maligawa in Kandy staat ook wel bekend als de Tempel van de Tand. Dit is een van de heiligste plaatsen van het boeddhisme en een belangrijke bestemming voor pelgrims.

In de grot staan maar liefst 153 Boeddhabeelden, samen met beelden van vroegere Sri Lankaanse koningen en van goden en godinnen. Naast de talloze beelden zijn er ook indrukwekkende muurschilderingen die een oppervlakte van 2100 m2 innemen. De grot werd in de eerste eeuw v. Chr. gebouwd door koning Valagamba en werd in 1991 opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

7. Bezoek theeplantages

theeplantage in sri lanka
Tijdens een bezoek aan een theeplantage en een theefabriek krijgt u inzicht in de grootste landbouwexport van Sri Lanka. Bezoek bijvoorbeeld Nuwara Eliya met zijn prachtige heuvellandschappen en eindeloze rijen groene theestruiken.

U kunt uzelf onderdompelen in het unieke erfgoed van Sri Lanka als toonaangevende theeproducent. Dwaal door de groene plantages met theestruiken, kom meer te weten over het plukproces en leer hoe u lekkere thee zet. De weelderige natuur en het berglandschap vormen een magische achtergrond, terwijl u een dieper inzicht krijgt in de cultuur en geschiedenis van het eiland.

8. Maak een treinreis naar Ella

trein trip van kandy naar ella
Sri Lanka staat bekend om zijn prachtige natuur. En weet je hoe je de natuur op een bijzondere manier kunt beleven?

Vanuit de trein.

De oude wagons werden oorspronkelijk voor het transporteren van kruiden en thee gebruikt, maar tegenwoordig geven ze zowel jong als oud prachtige belevenissen.

Tijdens een treinreis door Sri Lanka ziet u het prachtige hoogland, de karakteristieke theeplantages, de groene bergen, kleine watervallen en de lokale bevolking aan u voorbij trekken.
Het is een onvergetelijke reis door enkele van de mooiste landschappen van Sri Lanka.

Dus: ga lekker zitten en geniet van het uitzicht.

9. Nine Arches Bridge

negen bogen brug
Midden in de bergachtige natuur, omringd door weelderige theeplantages en hoge, slanke bomen, staat ‘de brug met de 9 bogen’, in het Singalees ‘Ahas namaye palama’, wat ‘9-hemelenbrug’ betekent. Als u onder de brug staat en omhoog kijkt, kunt u namelijk ‘9 hemelen’ zien door de negen bogen van de brug.

De brug werd tijdens het Britse koloniale tijdperk gebouwd. De brug steekt 30 meter de lucht in en is uitsluitend gebouwd met baksteen, natuursteen en cement, zonder gebruik van staal.

De reis naar deze plek is een mooie, unieke ervaring. Wanneer u het volgt, kunt u hagedissen zien die zich in het gras verstoppen. Hier leven ook eekhoorns en verschillende vogelsoorten die zich in de boomtoppen verschuilen. Met wat geluk ziet u de trein passeren. Een ervaring die de moeite waard is om op camera vast te leggen.

10. Bezoek Galle

gal fort sri lanka
Galle is een prachtige, historische stad aan de zuidwestkust van Sri Lanka. Het barst er van de charmante straatjes, kunstgalerieën en cafés. Het fort van de stad, Fort Galle, getuigt van het koloniale verleden van Sri Lanka. Het fort ademt cultuur uit. De stad is bijzonder vanwege de contrasten en het levendige kleurenpalet.

De stad is verdeeld in een modern en een historisch gedeelte. In het moderne gedeelte vindt u elektronicawinkels, markten en een levendige sfeer. Het oudere gedeelte, waar Fort Galle ligt, herbergt daarentegen smalle straatjes, koloniale architectuur en gezellige eetgelegenheden binnen de robuuste, eeuwenoude muren. In tegenstelling tot soortgelijke steden in Sri Lanka komen deze twee gebieden op een verbazingwekkend harmonieuze manier samen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger