Cambodja - Reisinformatie

Cambodja - Reisinformatie

Cambodja - Reisinformatie

1. Het klimaat in Cambodja

klima-cambodia

Cambodja heeft een rustig, tropisch klimaat dat het hele jaar door nagenoeg hetzelfde is. Er zijn twee seizoenen: de droge periode van november tot en met mei en de regentijd van juni tot en met oktober. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur is 27°C.

Het weer is onvoorspelbaar, maar in grove lijnen kunnen de seizoenen van Cambodja als volgt worden omschreven:

Midden november t/m februari: aangenaam warm en droog
Maart t/m mei: warm en droog
Juni t/m september: warm en nat
Oktober tot begin november: aangenaam warm en nat

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Cambodja te reizen?

Cambodja kan het hele jaar door worden bezocht. In onze wintermaanden is er in Cambodja een droge periode met zeer aangename temperaturen. Daardoor zijn er in die periode vele toeristen bij de grote bezienswaardigheden en op de stranden van Sihanoukville en Kep.  In onze zomermaanden zijn de temperaturen in Cambodja hoger en valt het grootste deel van de jaarlijkse neerslag. Er zijn dan ook veel minder toeristen. Bij de bezienswaardigheden en trekpleisters is het rustig. Angkor Wat is dan bijzonder mooi. De grachten om dit tempelcomplex zijn tot de rand gevuld met water en alle planten zijn sappig groen.

NB: de centrale toren in Angkor Wat is op boeddhistische feestdagen gesloten voor toeristen.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Cambodja spreekt men Khmer, maar als toerist kunt u zich prima met Engels redden.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Cambodja uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u een visum voor Indonesië nodig. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Indonesië uitreist.

Als Nederlands staatsburger kunt u een visum op 3 manieren verkrijgen, electronisch, bij aankomst in Cambodja of door contact op te nemen met de ambassade van Cambodja in Brussel.

U kunt hier meer lezen over de wijze waarop u een elektronisch visum aanvraagt: www.evisa.gov.kh.
Een elektronisch visum kost 30 USD + administratiekosten van 7 USD. Deze dient uw met een creditcard te betalen. Uw visum wordt per e-mail toegestuurd. U dient deze te printen en naar Cambodja mee te nemen. Let op: het visum is vanaf de datum van verstrekking 3 maanden geldig. Uw aankomst in Cambodja dient dus in dit tijdvak plaats te vinden. Uw visum is vanaf de datum van inreizen 30 dagen geldig.

Kiest u er voor om uw visum bij aankomst in Cambodja te regelen, dan moet u uw paspoort, een pasfoto en 30 USD in contanten meenemen.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Wilt u meer weten over het visumproces, wanneer u er voor kiest deze aan te vragen via de ambassade van Cambodja in Brussel? Neem dan contact op met de ambassade van Cambodja in in Brussel. Het adres is:

264A, Avenue de Tervuren 1150, Brussel, België
Tel: (32) 277 20 372
Fax: (32) 277 08 999
E-mail: camemb.bel@mfa.gov.kh

9. Munteenheid

De munteenheid in Cambodja is de riel (KHR). 1 riel is 100 sen.
Het is een beschermde munteenheid, wat betekent dat deze valuta niet van tevoren is te bestellen en u pas in Cambodja geld kunt wisselen.

Op www.wisselkoersen.nl  kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien.  We raden aan Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen (bij voorkeur grote biljetten zoals 20, 50 of 100 USD), die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. U kunt er niet van uitgaan dat u een groot Amerikaans dollarbiljet kunt wisselen tegen kleine Amerikaanse dollarbiljetten. Daarom raden wij aan dat u ook een aantal kleine Amerikaanse dollarbiljetten meeneemt (1, 5 en 10 USD ).

Op vele plaatsen wordt de voorkeur aan betaling met Amerikaanse dollars gegeven. Als de prijs die u moet betalen echter lager is dan 1 USD, wil men liever in riel worden betaald.

Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard kunnen worden gebruikt in de steden Phnom Penh, Siem Reap, Battambang en Sihanoukville. In deze steden vindt u ook geldautomaten (ATM). Buiten deze steden zijn er nagenoeg geen geldautomaten en u kunt er niet van uitgaan dat u op vele plaatsen met creditcard kunt betalen, maar in de regel wel in hotels, vele restaurants en winkels.

In vele winkels in Cambodja zijn edelstenen verkrijgbaar. We maken u erop attent dat er vele onechte edelstenen tussen zitten en raden u daarom aan geen edelstenen in Cambodja te kopen. Onze gidsen nemen onze gasten nooit mee naar edelsteenwinkels en het kopen van edelstenen is voor eigen verantwoordelijkheid.

10. Prijsniveau

In het algemeen is het prijsniveau in Cambodja laag. Onderstaande leidraad geldt voor de steden. In de regel kent het platteland lagere prijzen en een kleiner aanbod.

 • Eten:
  Restaurant met westers eten: vanaf 4 USD
  Restaurant met Khmer eten: vanaf 3 USD
 • Drinken:
  Frisdrank: 1 USD
  Bier: 1 USD
  Vruchtensap: 2 USD
  Water, kleine fles: 0,50 USD, grote fles: 1 USD
 • Overige waren:
  Telefoon: vanaf 10 – 20 USD
  Simkaart: 3 USD
  Dvd’s: 2,50 – 3 USD
  Boeken: 10 – 15 USD
11. Fooien

Fooien worden gewaardeerd, maar u beslist zelf of en hoeveel fooi u geeft. Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Piccolo: 1 – 2 USD per kamer
 • Kamermeisje: 1 USD per dag
 • Gidsen: 5 – 10 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Chauffeurs: 2 – 5 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Restaurants: in moderne restaurants is fooi soms bij de prijs inbegrepen en daarom is het in die gevallen niet nodig nog eens apart fooi te geven. In lokale restaurants wordt geen fooi verwacht, maar u kunt een aantal kleine munten op de tafel achterlaten.
12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Cambodja hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.
In zomertijd: +5 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 17.00 uur in Cambodja.
In wintertijd: +6 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 18.00 uur in Cambodja.

13. Elektriciteit

In Cambodja zijn de stekkers en de elektriciteit niet gestandaardiseerd. U kunt van alles tussen 110 en 230 volt tegenkomen. De stekkers hebben twee ronde pinnen of drie platte pinnen. Daarom moet u een adapter/reisstekker op reis meenemen als u uw camera, telefoon of laptop wilt opladen.

14. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Cambodja is +855. Het kan duur zijn vanuit Cambodja naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is. Als u vaak wilt bellen of sms’en, is het misschien een idee om een lokale simkaart te kopen.  In de grote steden zijn internetcafés te vinden en de meeste hotels hebben wifi.

15. Veiligheid

Cambodja is in het algemeen een zeer veilig land om in te reizen. Criminaliteit waarbij toeristen als slachtoffer zijn betrokken, beperkt zich in het algemeen tot zakkenrollerij en kan voor een groot deel met gezond verstand worden voorkomen. Laat geen dure sieraden en grote hoeveelheden contant geld zien.

In Cambodja werd er tijdens de Indochina-oorlog een groot aantal landmijnen gelegd en in sommige gebieden zijn de landmijnen nog steeds niet geruimd.   Deze gebieden liggen echter buiten de gebieden waar de reis plaatsvindt en in het algemeen buiten toeristische gebieden. Het grootste deel van de gebieden waar de landmijnen niet zijn geruimd, betreft rijstvelden in het noorden en westen van het land.

Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

16. Eten en drinken

De Khmer keuken wordt tot een van de gezondste keukens van de wereld gerekend. Het eten ruikt lekker, smaakt goed, is gezond en lijkt op Thais eten, maar is niet zo scherp als laatstgenoemde. Er is ook een overlapping met de Vietnamese keuken vanwege de gemeenschappelijke Frans-Indochinese geschiedenis.

Het lekkerste gerecht van de bekende Khmer (Cambodjaanse) gerechten heet ‘amok’. Amok wordt met een traditionele kerrie op kokos bereid. In de regel wordt vis toegevoegd, hoewel het af en toe ook met kip verkrijgbaar is.

Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan.

17. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

18. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

19. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

20. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Cambodja, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft. Op een binnenlandse vlucht in Cambodja mag u maximaal 20 kg bagage meenemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Cambodja wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met Asiatours.nl erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Cambodja.

23. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren.  Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Cambodja nog beter worden.

 • Vermijd woede te tonen. Het tonen van frustraties of woede door te schreeuwen of onfatsoenlijk te zijn is zeer onbeleefd en neerbuigend en levert niets goeds op. Als iemand tegen een Cambodjaan schreeuwt wordt dat door laatstgenoemde ervaren als gezichtsverlies en dat vinden Cambodjanen (Khmers) niet leuk.
 • Vermijd in het openbaar affectie te tonen, bijvoorbeeld omarmd lopen of elkaar kussen. Dit wordt als aanstootgevend gedrag opgevat.  Een stel dat hand in hand loopt is een uitzonderlijk zeldzaam verschijnsel. Daarentegen is het heel gewoon dat vrienden of vriendinnen hand in hand lopen.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een huis binnengaat. Er zijn uitzonderingen, dus kijk of er schoenen bij de deur staan. Als er schoenen staan, dient u ook uw schoenen uit te trekken voordat u naar binnen gaat.
 • Cambodjanen groeten elkaar met een lichte buiging en de handen tegen elkaar als in een gebed (echter zonder gevlochten vingers). Het is het beleefdst als jonge mensen als eerste groeten. Het is algemeen geaccepteerd dat buitenlanders en personen in zakelijk verband een hand geven (de westerse wijze van begroeting).
 • Vermijd het hoofd van een kind aan te raken. Dit brengt ongeluk volgens de traditie (Cambodjanen raken in plaats hiervan schouders of armen aan).
 • Gebruik altijd beide handen of de rechterhand wanneer u iemand iets aanreikt of iets van een ander in ontvangst neemt. Gebruik nooit uitsluitend de linkerhand.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop, vooral niet bij/in tempels en kerken en op het platteland waar slechts weinige toeristen zijn.
 • Trek uw schoenen uit en doe uw pet/hoed af bij het binnengaan van een klooster (vihara).
 • Wijs nooit met een vinger/vingers naar een persoon en vooral niet naar een Boeddhabeeld.
 • Ga nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden, zelfs niet op het strand. Dit wordt als absoluut onfatsoenlijk beschouwd.
 • Als u voor een ‘dai’ (boeddhistisch altaar) gaat zitten, dient u met uw voeten aan de zijkant en niet in de richting van Boeddha te zitten.
 • Een vrouw mag iets van een monnik in ontvangst nemen of hem iets geven, maar mag hem nooit aanraken.

NB: de centrale toren in Angkor Wat is op boeddhistische feestdagen gesloten voor toeristen.

24. Lokaal transport

In Siem Reap en Phnom Penh wordt in de regel met taxi’s, tegen een vaste prijs, van en naar de luchthaven gereden. In de steden vindt het vervoer met een Reumork (vergelijkbaar met een tuktuk) plaats en kost in Siem Reap in de regel 1 tot 3 USD per rit en in Phnom Penh 2 tot 5 USD. In beide steden kosten ritten van minder dan 1 km ca. 1 USD en de prijzen zijn ‘s avonds vaak iets hoger.
In Cambodja rijden ook motortaxi’s. Wij raden het gebruik hiervan af, daar er vaak ongelukken met motortaxi’s plaatsvinden.

25. Donaties en cadeaus

In bepaalde gebieden van Cambodja heerst armoede. Onze lokale samenwerkingspartner heeft onderstaande richtlijnen met betrekking tot donaties en cadeaus gegeven.

 • Geef NOOIT geld aan bedelaars, vooral niet aan kinderen. Door geld aan bedelaars te geven versterkt u het idee dat bedelarij een acceptabele wijze van leven is. Als kinderen geld krijgen door te bedelen, zullen de ouders ze steeds de straat op sturen om te bedelen in plaats van ze naar school te sturen.
 • Uitzonderingen zijn gehandicapten en oude mensen. Aan hen mag u wel een paar munten geven.
 • Geef NOOIT snoep aan kinderen in de dorpen die u bezoekt tijdens de reis.
 • Stap af van de gedachte dat u materiële zaken zou moeten geven. Het is vaak het beste om tijd met ze te delen, naar ze te glimlachen en vriendschap aan te gaan.
26. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.