Indonesië - Reisinformatie

Indonesië - Reisinformatie

Indonesië - Reisinformatie

1. Het klimaat in Indonesië

Indonesië ligt zowel ten noorden als zuiden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat. De temperaturen op de eilanden wijken niet veel van elkaar af. Er is wel groot verschil wat betreft hoeveelheid regen en het regenseizoen. De luchtvochtigheid is in het algemeen hoog, maar is iets lager in hooggelegen gebieden.

Bali is een zeer groen en weelderig eiland zonder echte regentijd. Het regent het minst van mei tot en met oktober en het meest in de maanden januari, februari en maart.  Overdag regent het zelden. Dit geldt ook voor de maanden waarin de meeste regen valt. In de regel valt de regen ‘s avonds in de vorm van een hevige korte regenbui. Hierdoor zijn er vele zonuren, ook in de maanden waarin de meeste regen valt. Zelfs bij bewolking en nevel brandt de zon, dus oppassen is geboden. De temperatuur is minimaal ongeveer 22 graden en maximaal ongeveer 33 graden. Het is het warmst van september tot en met april en het ‘koudst’ van mei tot en met augustus. Op Bali valt ca. 1800 mm regen per jaar en ongeveer de helft hiervan valt in de periode van december tot en met maart.

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Indonesië te reizen?

U kunt het hele jaar door naar Indonesië reizen. Het hoogseizoen op Bali loopt van juli tot en met september. Ook december geldt als hoogseizoen.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

De officiële taal is Indonesisch (Bahasa Indonesia). Dit is de taal die op scholen, in onderwijsinstellingen en openbare instellingen wordt gebruikt. Ca. 200 miljoen inwoners op het totale inwonertal van ca. 230 miljoen spreken deze taal als eerste of tweede taal. Naast de officiële taal zijn er meerdere streektalen. Een minderheid van ca. 25 miljoen mensen spreekt uitsluitend een streektaal.  Als toerist kunt u zich prima met Engels redden, vooral bij het jonge deel van de bevolking.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Indonesië uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u een visum voor Indonesië nodig. Het toeristenvisum wordt gratis uitgegeven bij aankomst op Ngurah Rai Airport op Bali, KualaNamu Airport in Medan op Sumatra, Soekarno-Hatto Airport in Jakarta op Java alsmede op Juanda Airport in Surabaya op Java. Bij het inreizen via andere luchthavens dan de hierboven genoemde kost het toeristenvisum 35 USD, dat betaald dient te worden in Amerikaanse Dollars.

Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Indonesië uitreist.

Aangezien deze regels van tijd tot tijd kunnen veranderen, adviseren wij u om contact op te nemen met de Ambassade van Indonesië.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

9. Munteenheid

De munteenheid in Indonesië is de rupiah (IDR). Op www.wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien. We raden aan enige Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen (minimaal een bedrag voor het betalen voor uw visum), die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen.  Amerikaanse dollars zijn bovendien op wijde schaal geaccepteerd in winkels en op markten. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard zijn heel gewoon. Er zijn ook geldautomaten (ATM) in alle steden te vinden. U kunt uw creditcard in hotels, veel restaurants en winkels gebruiken, maar niet op de kleine lokale markten.

10. Fooien

Fooien worden gewaardeerd en het is heel normaal ze te geven. In het algemeen is de hoogte van de fooi natuurlijk afhankelijk van de service die u heeft ontvangen. Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Piccolo: Minimaal 5000 Rp. per stuk bagage (1 USD)
 • Kamermeisje: Minimaal 20.000 Rp. per dag per kamer (2 USD)
 • Gidsen: Minimaal 30.000 Rp. per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service (3 USD)
 • Chauffeurs: Minimaal 20.000 Rp per dag, afhankelijk van de geleverde service (2 USD)
 • Restaurants: In kleine lokale restaurants en straatkeukens wordt geen fooi verwacht. In restaurants met een internationaal karakter kunt u minimaal 10.000 Rp (1 USD) op de tafel achterlaten.
11. Tijdsverschil

Indonesië kent drie tijdzones. Het tijdsverschil tussen Nederland en Indonesië hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.

Het tijdsverschil met West-Indonesië is + 7 uren in onze wintertijd en + 6 uren in onze zomertijd.

Het tijdsverschil met Bali, dat onder de tijdzone van Centraal-Indonesië valt, is + 8 uren in onze wintertijd en + 7 uren in onze zomertijd.
In zomertijd: + 6 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 18.00 uur in Indonesië.
In wintertijd: + 7 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 19.00 uur in Indonesië.

Het tijdsverschil met Oost-Indonesië is + 9 uren in onze wintertijd en + 8 uren in onze zomertijd.

12. Elektriciteit

In verreweg de meeste plaatsen in Indonesië, in elk geval in de gangbare toeristische plaatsen, is de spanning 220 volt. In Indonesië worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland. Dus stekkers met twee ronde pinnen en stopcontacten van het type C en F. Als u in Nederland woont hoeft u geen adapter/reisstekker op reis naar Indonesië mee te nemen.

13. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Indonesië is +62. Het kan duur zijn vanuit Indonesië naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
In de grote steden zijn internetcafés te vinden en de meeste hotels hebben wifi.

14. Veiligheid

De toeristische gebieden van Indonesië zijn veilig om in te reizen. In de loop der jaren hebben er helaas terroristische aanslagen in Indonesië plaatsgevonden, waarbij ook toeristen slachtoffer zijn geworden. Daarom staat veiligheid hoog in het vaandel. Kleine criminaliteit waarbij toeristen doelwit zijn, beperkt zich in het algemeen tot zakkenrollerij en in uitzonderlijke gevallen wordt er fraude met creditcards gepleegd. Dit kan vaak met gezond verstand worden voorkomen. Laat geen dure sieraden en grote hoeveelheden contant geld zien en geef uw creditcard nooit uit handen. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

15. Eten en drinken

Indonesisch eten ruikt lekker, smaakt goed en is gezond. De Indonesische keuken is beïnvloed door de Indiase, Maleisische en Chinese keuken. Het meest gangbare gerecht heet ‘satay’ en bestaat uit kleine spiesen met kip of rundvlees en overgoten met bijvoorbeeld pindasaus.

Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan.

16. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

17. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

18. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

19. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Indonesië, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft. Op een binnenlandse vlucht in Indonesië mag u maximaal 20 kg bagage meenemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Indonesië wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Indonesië.

22. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Indonesië nog beter worden.

 • Vermijd woede te tonen. Het tonen van frustraties of woede door te schreeuwen of onfatsoenlijk te zijn is zeer onbeleefd en neerbuigend en levert niets goeds op.
 • Gebruik nooit een rode balpen of stift. Dit wordt als een teken van woede opgevat.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een privéwoning of tempel binnengaat.
 • Als u thuis bij iemand wordt uitgenodigd, mag u de woning nooit verlaten zonder eerst een verfrissende drankje te hebben gedronken, ongeacht hoe lang de gastvrouw/gastheer met het bereiden hiervan bezig is. Verlaat u de woning zonder een verfrissend drankje in ontvangst te hebben genomen, maakt dit de woning en de gastvrouw/gastheer te schande.
 • Gebruik altijd beide handen of de rechterhand wanneer u iemand iets aanreikt of iets van een ander in ontvangst neemt. Gebruik nooit uitsluitend de linkerhand.
 • Plaats uw handen nooit op uw heupen. Dit wordt als arrogant en provocerend opgevat.
 • Wijs nooit naar een persoon of zaak, noch met een enkele vinger noch met de hele hand. Als u de aandacht op uw wilt vestigen door te zwaaien, dient de zwaaiende hand zich ter hoogte van uw heupen te bevinden en u dient in de richting van uzelf te zwaaien.
 • Raak nooit het hoofd van een kind aan. Dit brengt ongeluk.
 • Vermijd in het openbaar affectie te tonen, bijvoorbeeld omarmd lopen of elkaar kussen. Dit wordt als aanstootgevend gedrag opgevat.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop bij/in tempels en kerken.
 • Ga nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden, zelfs niet op het strand en in het hotel. Dit wordt als absoluut onfatsoenlijk beschouwd.
23. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.