• Tevreden reizigers sinds 2006
 • Toegewijde reisexperts
 • Bewezen reiskwaliteit
 • Zorgvuldig geselecteerde lokale gidsen
 • Prijsgarantie
 • 24/7 assistentie
 • Lid van het reisgarantiefonds
10 dagen

Hoogtepunten Sulawesi

Het fascinerende Sulawesi (het vroegere Celebes) heeft alles, van weelderige, gevarieerde natuur en inspirerende cultuur tot een kristalheldere zee.

Hoogtepunten Sulawesi Hoogtepunten Sulawesi
10 dagen

Hoogtepunten Sulawesi

Het fascinerende Sulawesi (het vroegere Celebes) heeft alles, van weelderige, gevarieerde natuur en inspirerende cultuur tot een kristalheldere zee.

Kies deze reis omdat…

Alles op Sulawesi is fascinerend.  Van de bijzondere geografische vorm van het eiland, de conische bergen in het weelderige, vulkanische landschap tot de ongelooflijke diversiteit tussen de etnische groepen.  De natuur is weelderig en de grond rijk aan mineralen. Niet alleen in de koloniale tijd maar ook vandaag de dag zijn er veel kruiden- en koffieplantages. De omliggende zee heeft kristalhelder water en een rijke onderwaterwereld, en heeft van veel etnische groepen zeevaarders en vissers gemaakt. Het is dan ook niet verrassend dat veel unieke typen boten uit Sulawesi komen.  Voor toeristen biedt de zee bij Sulawesi fantastische duik- en snorkellocaties. Maar het hoogland van Toraja spant de kroon. De natuur is uniek met haar hoge vulkanen, diepe dalen, pittoreske rijstvelden, spannende markten en traditionele dorpen met bijzondere, op boten lijkende huizen, maar de overlijdensrituelen en begrafenisceremonies van de Toraja overtreffen in hun uniekheid alles. Het offeren van waterbuffels, ‘Tau Tau’ – houten beelden van overledenen, laatste rustplaatsen in een grot, overledenen die als levend worden ‘beschouwd’. Het is allemaal zo anders dat Sulawesi in alle opzichten een heel andere wereld is.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Makassar v.v.
 • 7 overnachtingen in 2- en 3-sterrenhotels
 • 7 x ontbijt (dag 3 – 9)
 • 7 x lunch (dag 3 – 9)
 • Engelssprekende gids bij excursies en tochten
 • Vervoer in auto of minibus met airconditioning
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door ongeacht het aantal deelnemers

Inclusief een uitgebreid excursiepakket:

 • Paleis (thans museum) Balla Lompoa
 • De bekwame Buginese botenbouwers van Tana Beru
 • Bezoek aan de unieke stam de Kajang
 • Museum Andi Mappasissi met oude verzamelingen van het rijk Bone
 • Weefcentrum, waar vrouwen traditionele zijden kleden met de hand weven
 • Bezoek aan Tempemeer en lokale vissers en het zien van hun drijvende huizen
 • Bezoek aan gebied van Toraja, het volk de Toraja en de traditionele dorpen
 • Entreegeld en heffingen voor genoemde bezienswaardigheden
Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: Vlucht vanuit Nederland

Vertrek vanaf gekozen luchthaven in Nederland. Onderweg worden tussenlanding(en) gemaakt.

Dag 2: Aankomst in Makassar

Bij aankomst in Makassar krijgt u in de luchthaven uw visum en haalt u vervolgens uw bagage op. In de aankomsthal wordt u door de gids opgewacht. Hij heeft een bord met ‘Asiatours’ erop in zijn hand. U wordt vervolgens naar het hotel begeleid, waar u een overnachtingen heeft. Na aankomst wordt het avondeten in een lokaal restaurant geserveerd.

Dag 3: Makassar – Tanjung Bira

Na het ontbijt rijdt u naar paleis (thans museum) Balla Lompoa. Het paleis behoorde vroeger tot het koninkrijk Gowa. Het paleis werd in 1936 gebouwd tijdens de regeerperiode van de 31e koning, I Mangngi-mangngi Daeng Matutu. Het koninkrijk Gowa kwam ten einde in 1945 toen Celebes onderdeel ging uitmaken van de Republiek Indonesië. Vandaag de dag heeft het paleis de functie van museum en geeft goed inzicht in het oude koninkrijk.

Daarna gaat de reis via Jeneponto, Takalar en Bentaeng naar Bulukumba, een rit van ca. 5-6 uur rijden van Makassar. Onderweg wordt de lunch in een lokaal restaurant geserveerd. U maakt een stop bij het dorp Tana Beru. Hier krijgt u te zien hoe de bekwame Buginese botenbouwers een phinisi, een traditioneel Indonesische zeilboot met twee masten, bouwen. Daarna gaat u verder naar Tanjung Bira. Hier heeft u twee overnachtingen. Het avondeten wordt in een lokaal restaurant of in het hotel geserveerd.

Dag 4: Tanjung Bira – De Kajang

Vandaag bezoekt u de unieke stam de Kajang. Deze stam woont in het bos, geïsoleerd van de rest van de bewoners van Bulukumba. De Kajang is een animistisch volk dat geleid wordt door één man, Ama Toa. Elektriciteit en voertuigen zijn niet toegestaan, omdat men wil vermijden dat de jongeren in contact met de moderne wereld komen.  Omdat voertuigen niet zijn toegestaan zet de bus u af en wandelt u het laatste stuk naar het dorp. Hier ontmoet u de Kajang. Deze stam kleedt zich uitsluitend in zwarte kleding, omdat dit de eerste kleur is die je ziet aan het begin van het leven, dat wil zeggen in de baarmoeder, en de laatste kleur die je ziet aan het einde van het leven, bij het sluiten van de ogen. Dit bezoek is zeer spannend en anders dan anders. De lunch wordt onderweg genuttigd. ‘s Middags bent u weer terug in Tanjung Bira. De rest van de dag is ter vrije besteding. U kunt bijvoorbeeld heerlijk ontspannen op het strand.

Dag 5: Tanjung Bira – Bone – Sengkang

Na het ontbijt rijdt u richting Bone, dat ligt in het vroegere Buginese rijk. Dit was een van de machtigste en grootste rijken van Zuid-Celebes. De lunch wordt in Watampone geserveerd. Hierna bezoekt u museum Andi Mappasissi, waar u oude verzamelingen van het rijk Bone kunt zien. Na het museumbezoek gaat de reis naar Sengkang. Hier overnacht u. Het avondeten wordt in een lokaal restaurant geserveerd.

Dag 6: Sengkang – Tempemeer – Tana Toraja

Vandaag gaat u een weefcentrum bezoeken, waar bekwame vrouwen de kleurrijke, traditioneel Buginese, zijden kleden met de hand weven. Daarna rijdt u verder naar het Tempemeer. Hier maakt u een boottocht naar vissers die in drijvende huizen wonen. U krijgt een kijkje in hun dagelijks leven.
De lunch wordt in een lokaal restaurant geserveerd.

Hierna rijdt u naar Tana Toraja, een tocht van ongeveer 4 tot 5 uur. Onderweg passeert u de berg Bampa Puang. Na aankomst in het hotel wordt het avondeten in een lokaal restaurant geserveerd.

Dag 7: Tana Toraja

Tana Toraja, ook wel Toraja-land genoemd, is een van de mooiste gebieden van het eiland en ligt op een hoogte van 800 meter. Het heeft een weelderige natuur met diepe dalen, hoge bergen, pittoreske rijstvelden, spannende markten en traditionele dorpen. Tana betekent land en Toraja betekent gastvrijheid en dat is precies wat u hier ervaart. De voorouders van de bewoners, de Toraja, woonden op boten. Ze vestigden zich op het eiland, maar bleven in hun boten wonen. Later bouwden ze aan land huizen die op hun boten leken. Ook de huizen waarin de Toraja tegenwoordig wonen, verwijzen naar het maritieme leven van de voorouders. De daken hebben namelijk de vorm van een boot. De Toraja zijn bekend om hun vele begrafenisceremonies. De overledene moet zo goed mogelijk op weg worden geholpen en de inleving van het volk hierin is zeer sterk. Vandaag ziet u ‘Tau Tau’, op mensen lijkende houten beelden, op kleine balkons voor graven in rotswanden. Ze zijn te zien in Lemo, bij het graf van de koninklijke familie in Suaya en ten slotte in het dorp Kete Kesu. Dit dorp is 400 jaar oud en het oudste traditionele dorp van het gebied Sanggalangi. Kete Kesu is bijna een levend museum, waar u zich in de cultuur en tradities van de voorouders van de Toraja kunt verdiepen. Het dorp is waarschijnlijke het bekendst om zijn begrafenisceremonies, hangende grafkisten en decoratieve graven. Naar verluidt heeft Kete Kesu de best bewaarde cultuur en begrafenisceremonies van heel Toraja-land.  U nuttigt de lunch in een lokaal restaurant. Daarna gaat u verder naar Londa, waar 1000 jaar oude graven liggen, en vervolgens naar het traditionele dorp Marante, waar prachtige Tongkonan staan. Tongkonan zijn de voor Toraja-land kenmerkende huizen met een speciale vorm. U bent in de loop van de middag weer terug in het hotel. Het avondeten wordt in een lokaal restaurant geserveerd.

Dag 8: Tana Toraja

Vandaag bezoekt u het hoogland van Batutumonga, op een hoogte van 1.355 meter gelegen en met een fantastisch uitzicht over Rantepao en het prachtige landschap. Hier vindt u een weelderige natuur met hoge bergen, diepe dalen en schilderachtige rijstvelden die als terrassen tegen steile wanden liggen. De reis gaat verder naar Pallawa, het mooie dorp met de traditionele Tongkonan, en verder naar Kambira, waar een oude boom als begraafplaats dient voor ongeveer 20 overleden baby’s. Hierna is het tijd voor een lunch in een lokaal restaurant. Vervolgens gaat u naar Lokomata, bekend om zijn enorme keien vol met graven. Daarna bezoekt u Sa’dan To’Barana, een traditioneel dorp bekend om zijn katoenweeftechnieken.

Dag 9: Terugreis

Dit is uw laatste dag op Sulawesi. Voordat u naar de luchthaven wordt gebracht krijgt u de lunch in een lokaal restaurant geserveerd. U bereikt in de middag Makassar, vanwaaruit u naar Nederland vliegt met tussenlanding(en) onderweg.

Dag 10: Aankomst in Nederland

U landt in Nederland na een heerlijke vakantie.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

We gebruiken cookies voor statistieken en doelgerichte marketing bij derden.
U accepteert dit als u doorklikt.
Lees hier meer.

Welkom bij het nieuwe design van Asiatours.nl

Sinds u ons de vorige keer hebt bezocht, hebben wij een nieuw design gekregen, maar onze reizen zijn nog steeds hetzelfde.