11 dagen

Hoogtepunten Sumatra

Bewonder de Sumatraanse orang-oetan, tropische regenwouden, watervallen, rijstvelden en de fascinerende cultuur.

Hoogtepunten Sumatra Hoogtepunten Sumatra
11 dagen

Hoogtepunten Sumatra

Bewonder de Sumatraanse orang-oetan, tropische regenwouden, watervallen, rijstvelden en de fascinerende cultuur.

Wat is bij de prijs inbegrepen?
In de prijs is inbegrepen
 • Vlucht van Nederland naar Medan heen en terug
 • 8 overnachtingen in 2- en 4-sterrenhotels
 • 8 x ontbijt
 • Lokale, Engelssprekende gids bij excursies en tochten
 • Vervoer in auto of minibus met airconditioning
 • Dag en nacht bemande noodtelefoon gedurende de hele vakantie
 • Vertrekgarantie – de reis gaat door bij minimaal 2 personen

Deze excursies zijn in de prijs inbegrepen:

 • Wandeltocht in nationaal park Gunung Leuser op zoek naar orang-oetans
 • Hoogland rondom Berastagi – bekend om zijn passievrucht en het volk Batak Karo
 • Hoogste waterval van Indonesië, de Sipiso-piso
 • Grootste kratermeer ter wereld, het Tobameer
 • Rondleiding op het eiland Samosir
 • Waterval Anai
 • Entreegeld en heffingen voor genoemde bezienswaardigheden

Kies deze reis omdat…

Sumatra is het grootste eiland van Indonesië en heeft een fantastische natuur en cultuur. Tropische regenwouden, rivieren, watervallen, pittoreske rijstvelden die als terrassen tegen steile hellingen zijn aangelegd, en weelderige vulkanische landschappen met bergen, kratermeren en diepe kloven kenmerken deze vroegere Nederlandse kolonie.

Tijdens deze reis bezoekt u nationaal park Gunung Leuser en de orang-oetans en vaart u in een traditionele kano op de rivier de Bohorok. De reis neemt u ook mee naar het hoogland van Berastagi en het aldaar gelegen Lumbini Park. Ten slotte bezoekt u het Tobameer en het eiland Samosir. Onderweg bezoekt u traditionele dorpen. U krijgt hier een kijkje in de cultuur en het leven op het platteland waar ossenwagens en ambachten voor brood op de plank zorgen.

Bekijk alle foto's
Foto's
Gedetailleerd reisprogramma
Dag 1: Vlucht van gekozen luchthaven

Vertrek vanaf gekozen luchthaven in Nederland met tussenlanding(en) onderweg.

Dag 2: Aankomst op Sumatra

U landt in Medan, de hoofdstad en – met meer dan twee miljoen inwoners – de op twee na grootste stad van Sumatra. Bij aankomst in de internationale luchthaven Kuala Namu gaat u door de immigratie, krijgt u uw visum en haalt u vervolgens uw bagage op. In de aankomsthal wordt u door de gids opgewacht. Hij heeft een bord met ‘Asiatours’ erop in zijn hand. U wordt vervolgens naar het hotel gereden, waar u een overnachting heeft.

‘s Middags staat er een stadsrondleiding op het programma, waarbij u de prachtige gebouwen van de stad bekijkt. U bekijkt o.a. het Istana Maimun (paleis van de sultan), de Grote Moskee en de Chinese tempel Vihara Gunung Timur. Daarna krijgt u een rondleiding in Kesawan, het oude stadsdeel van Medan.

Accommodatie:
Dag 3: Medan – Bukit Lawang

Na het ontbijt wordt u opgehaald en naar Bukit Lawang gereden. Dit ligt ca. 100 km ten westen van Medan. Onderweg maakt u een stop bij een rubberplantage, waar u kunt zien hoe rubber wordt gewonnen. Op weg naar Bukit Lawang ziet u het regenwoud in intensiteit toenemen. Na aankomst in Bukit Lawang checkt u in in het hotel. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Het gezellige Bukit Lawang grenst aan het tropische regenwoud van Sumatra. Dit regenwoud bestaat o.a. uit nationaal park Gunung Leuser, aan rivier de Bohorok gelegen. Het park heeft één van de rijkste ecosystemen van de wereld en is één van de slechts twee overgebleven leefgebieden van de bedreigde en zeldzame Sumatraanse orang-oetan. In het woud leven ook o.a. langurapen, gibbons, makaken, wilde zwijnen, pauwen, reuzeneekhoorns en vliegende eekhoorns. Ook de zeldzamere dieren zoals tijgers, luipaarden, Sumatraanse olifanten en Sumatraanse neushoorns leven hier, maar er is wel veel geluk voor nodig om ze te zien.

Accommodatie:
Dag 4: Bukit Lawang

Vandaag staat één van de absolute hoogtepunten van de reis op het programma. U gaat  namelijk in het regenwoud de bedreigde orang-oetans proberen te spotten.

Na een stevig ontbijt maakt u een rit langs de rivier en kruist de rivier de Bohorok in een traditionele kano. U gaat vervolgens te voet de unieke Sumatraanse planten en dieren in het weelderige regenwoud bekijken. De tocht duurt ca. drie uur. U wordt begeleid door een lokale gids en een ranger die u helpen bij het spotten van orang-oetans.

De middag is ter vrije besteding. U kunt van de prachtige omgeving van Bukit Lawang genieten. Maak eventueel een wandeling over de brug en bezoek het dorp, waar u een authentiek lokale sfeer kunt proeven. Langs de rivier kunt u vrouwen van het dorp kleding zien wassen en kinderen zien spelen en zwemmen.

Accommodatie:
Dag 5: Bukit Lawang – Berastagi

Deze ochtend wordt u naar het hoogland van Berastagi gereden. Dit ligt in een gebied dat wordt gedomineerd door de vulkanen Sinabung en Sibayak. Onderweg maakt u o.a. een stop bij de rivier de Sembahe. Na aankomst in Berastagi bezoekt u het Lumbini Park. Dit park biedt een prachtig uitzicht over het berglandschap en de groene natuur. Het park is vooral bekend om zijn mooie gouden pagode. Het is de hoogste pagode van Indonesië en een kopie van de Shwedagon Pagode in Myanmar. Hierna bezoekt u de kleurrijke fruitmarkt van Berastagi, waar u de heerlijke passievrucht kunt proeven. Voordat u naar het hotel terugkeert, maakt u een stop bij Guandaling Hill. Hier kunt u bij helder weer de actieve vulkanen van het gebied zien.

Accommodatie:
Dag 6: Berastagi – Tobameer – Samosir

Vandaag gaat de reis verder naar het Tobameer en het eiland Samosir. Na het ontbijt wordt u bij het hotel opgehaald en via de Japanse weg naar Parapat gereden. Onderweg maakt u meerdere stops. Onderweg bezoekt u o.a. Dokan, een traditioneel Batak Karo-dorp. Hier ziet u de oude traditionele huizen, waar wel zes gezinnen in kunnen wonen. Aan beide uiteinden van de daken hangen buffelhoorns. Deze dienden oorspronkelijk voor het beschermen van de bewoners tegen kwade geesten en waren tevens een statussymbool. Het is tegenwoordig slechts een herinnering aan oude tradities.

U rijdt verder naar de hoogste waterval van Indonesië, de Sipiso-piso, 120 m hoog, en het vroegere koninklijk paleis Rumah Bolon, dat toebehoorde aan de koningen van Batak Simalungun. U heeft hier een fantastisch uitzicht over het Tobameer. Dit meer is 100 km lang, 30 km breed en 505 meter diep en daarmee het grootste kratermeer ter wereld.

De tocht voert u vervolgens naar Pematangsiantar en onderweg passeert u mooie theeplantages.

Na aankomst in Parapat brengt een veerboot u naar het eiland Samosir, dat als een parel midden in het Tobameer ligt. Het is ca. 45 min. varen. U komt ‘s middags in het hotel aan. De rest van de dag is ter vrije besteding.

Accommodatie:
Dag 7: Samosir

Na een stevig ontbijt krijgt u een rondleiding over het eiland. U krijgt een kijkje in de tradities en manier van leven in de Batak Toba-dorpen. Het eerste dorp dat u vandaag bezoekt is Ambarita. Dit was vroeger de vergaderplaats van de koningen van Sialagan en tevens de plaats waar executies werden uitgevoerd. Tegenwoordig is het dorp bekend om de productie van tafels en stoelen van steen. Vervolgens gaat u naar Simanindo. U gaat het opvoeren van een traditionele Batak Toba-dans met een Sigale-gale bijwonen en het Batak-museum van het dorp bezoeken. Hierin woonde vroeger Rajah Simalungun, een Batak-koning met 14 echtgenoten. Het museum heeft een kleine, maar fascinerende collectie van keukengerei in messing, wapens, Nederlands en Chinees porselein, sculpturen en Batak-houtsnijwerk. Hierna bezoekt u de graven van de koningen van de Sidabutar-stam, in het dorp Tomok gelegen. ‘s Middags bent u weer in het hotel.

Accommodatie:
Dag 8: Samosir

U kunt zelf de dag op dit mooie eiland invullen. Misschien wilt u gewoon lekker luieren of een gecombineerde fiets- en wandeltocht maken. Deze tocht moet u zelf op het eiland organiseren. Deze tocht begint bij Tomok. U fietst langs groene rijstvelden en plantages. Bij het dorp Garoga maakt u een stop. U ontmoet hier glimlachende bewoners en ziet hun traditionele huizen. U kunt uw fiets parkeren en met een lokale gids naar een kleine waterval wandelen. Dit wandeltochtje duurt ca. 45 minuten. Van Garoga fietst u verder door kleine dorpen en passeert verschillende plantages waar chilipeper, cacao, pinda’s, bonen en dergelijke worden verbouwd. De tocht eindigt in Ambarita. U fietst terug naar het hotel en vult zelf de rest van de dag in.

Accommodatie:
Dag 9: Samosir – Medan

U wordt bij het hotel opgehaald en via de Anai-vallei naar Padang gereden. In deze vallei bekijkt u de 25 meter hoge waterval Anai. Vervolgens wordt u naar Medan gereden. U heeft hier één overnachting voor u weer naar Nederland terugkeert. De rit naar Medan duurt tussen de 6 en 7 uur.

Accommodatie:
Dag 10: Weer naar huis

U wordt bij het hotel opgehaald en naar de luchthaven gebracht, vanwaaruit u naar Nederland vliegt met tussenlanding(en) onderweg.

Dag 11: Weer thuis

Na een fantastische vakantie landt u in Nederland.

Combineer met
Kies uit de onderstaande mogelijkheden
Verlenging met strandvakantie op Sanur, Bali 6 dagen/ 5 nachten

Wilt u echt helemaal tot rust komen, dan kunt u deze reis verlengen met een strandvakantie in Sanur op Bali. Sanur is een populaire vakantiebestemming in het zuidoosten van Bali, die zijn gezellige en ontspannen sfeer heeft weten te behouden.

Het strand bij Sanur is 5 km lang, goudkleurig en breed. Het is een zeer kindvriendelijk strand. Het koraalrif bij het strand breekt de golven en zorgt er daardoor voor dat het water aan het strand rustig en kalm is. Langs het strand loopt een wandelpromenade met boetiekjes waar u houten beeldjes, kleding en andere souvenirs kunt kopen. De hoofdstraat van de plaats heeft een breed aanbod aan restaurants en winkels. Al uw spieren wat stijf zijn, kunt u zichzelf met een traditioneel Balinese massage laten verwennen.

Accommodatie:
Verlenging in Ubud en Munduk 5 dagen/ 4 nachten

Als u nog meer prachtige Indonesische natuur wilt zien, kunt u deze reis verlengen met een fantastisch verblijf op het eiland van de goden, Bali, waar u in het groene hoogland, in Ubud en Munduk om precies te zijn, overnacht.

Ubud wordt vaak het culturele centrum van Bali genoemd. Het weelderige hoogland met groene rijstvelden, diepe kloven en kolkende rivieren trekt dan ook ambachtelijke kunstenaars en andere creatieve personen aan. Dit is ook de plaats waar een aantal van de spiritueelste tempelprocessies van Bali plaatsvindt. Het is moeilijk niet op Ubud verliefd te worden!

Iets noordelijker ligt Munduk, omgeven door de prachtigste natuur met een ongerepte jungle, meren en oeroude bomen. U kunt hier spannende wandel- en kanotochten maken, lokale dorpen en tempels bezoeken, waar uw lichaam van negatieve energie wordt ontdaan.

Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.