Laos - Reisinformatie

Laos - Reisinformatie

Laos - Reisinformatie

1. Het klimaat in Laos

klima-laos

Laos heeft een tropisch moessonklimaat dat het hele jaar nagenoeg hetzelfde is. Er zijn twee seizoenen: de droge periode van november tot en met april en de regentijd van mei tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur over het gehele jaar is 25° tot 30°C. Het is het warmst in maart. In de middag kan de temperatuur in deze maand wel tot 40°C reiken. De koelste maand is december. De temperatuur kan dan tot 15°C dalen.

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Laos te reizen?

Laos kan het hele jaar door worden bezocht. In onze wintermaanden is er in Laos een droge periode met zeer aangename temperaturen. In onze zomermaanden zijn de temperaturen in Laos hoger en valt het grootste deel van de jaarlijkse neerslag. Bij het reizen in onze zomermaanden moet u er rekening mee houden dat plotselinge hevige regenval voor vertraging bij vervoer over de weg kan zorgen.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Laos spreekt men Laotiaans, maar als toerist kunt u zich prima met Engels redden. Laotianen hebben hun eigen schrift dat Westerlingen niet kennen.  Hieronder staan enkele woorden die tot hulp kunnen zijn:

Hoi: Sabaidee
Dank u: Khob Jai
Zeer veel dank: Khob Jai lai Lai
Ja: Chao
Nee: Bor
Niet scherp/pittig: BorPhet
Sorry: Khorthod
Tot ziens: La gone

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Laos uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u een visum voor Laos nodig. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Laos uitreist.

Als Nederlands staatsburger ontvangt u een visum bij aankomst in Laos. U moet uw paspoort, een pasfoto en 42 USD in contanten meenemen.

Aangezien deze regels van tijd tot tijd kunnen veranderen, adviseren wij u om contact op te nemen met de Ambassade van Laos.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

9. Munteenheid

De munteenheid in Laos is de kip (LAK). 1 kip is 100 att. Het is een beschermde munteenheid, wat betekent dat deze valuta niet van tevoren is te bestellen en u pas in Laos geld kunt wisselen.

Op www.wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien.  We raden aan enige Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen (bij voorkeur grote biljetten zoals 20, 50 of 100 USD), die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen. U kunt er niet van uitgaan dat u een groot Amerikaans dollarbiljet kunt wisselen tegen kleine Amerikaanse dollarbiljetten. Daarom raden wij aan dat u ook een aantal kleine Amerikaanse dollarbiljetten meeneemt (1, 5 en 10 USD ).

Op vele plaatsen wordt de voorkeur aan betaling met Amerikaanse dollars gegeven (in de buurt van de grens met Thailand kan ook met Thaise baht worden betaald). Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard kunnen in Luang Prabang, Vang Vieng en Vientiane worden gebruikt. U vindt hier ook geldautomaten (ATM). Daarbuiten zijn niet veel geldautomaten te vinden en u kunt er niet van uitgaan dat u op veel plaatsen met creditcard kunt betalen.

10. Prijsniveau

In het algemeen is Laos een van de allergoedkoopste landen van het Verre Oosten, vooral wat lokale producten betreft. Dit geldt echter niet voor geïmporteerde producten. Deze zijn in de regel duurder in Laos dan in de buurlanden.  Onderstaande leidraad geldt voor de steden. In de regel kent het platteland lagere prijzen en een kleiner aanbod.

 • Straatkeukens:
  Noedelsoep: 15.000 kip
  Noedels met varkens- of kippenvlees en groente: 15.000 kip
  Baguette: 15.000 kip
 • Restaurant:
  Restaurant met westers eten: vanaf 45.000 kip
  Restaurant met Laotiaans eten: vanaf 60.000 kip
 • Drinken:
  Frisdrank: 7.000 kip
  Bier (Laotiaans flesje): 12.000 kip
 • Overige waren:
  T-shirt/tas tussen 30.000 en 150.000 kip
  Telefoon: tussen 200.000 en 250.000 kip
  Simkaart: tussen 10.000 en 30.000 kip
  Huur fiets: vanaf 20.000 kip
11. Fooien

Fooien worden gewaardeerd, maar u beslist zelf of en hoeveel fooi u geeft. Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Piccolo: 1 USD
 • Kamermeisje: 1 USD per dag
 • Gidsen: 5 – 10 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Chauffeurs: 3 – 5 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Restaurants: in moderne restaurants is fooi soms bij de prijs inbegrepen en daarom is het in die gevallen niet nodig nog eens apart fooi te geven. In lokale restaurants wordt geen fooi verwacht, maar u kunt een aantal kleine munten op de tafel achterlaten.
12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Laos hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is.
In zomertijd: + 5 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 17.00 uur in Laos.
In wintertijd: + 6 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 18.00 uur in Laos.

13. Elektriciteit

Laos heeft in de regel 230 volt. Op verreweg de meeste plaatsen gebruikt men stekkers met 2 ronde pinnen. Maar er kunnen andere soorten worden gebruikt en daarom dient u een adapter/reissteker op reis mee te nemen.

14. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Laos is +856. Het kan duur zijn vanuit Laos naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is. Als u vaak wilt bellen of sms’en, is het misschien een idee om een lokale simkaart te kopen.  In de grote steden zijn internetcafés te vinden en de meeste hotels hebben wifi.

15. Veiligheid

Laos is in het algemeen een zeer veilig land om in te reizen. Criminaliteit waarbij toeristen als slachtoffer zijn betrokken, komt zeer weinig voor en kan voor een groot deel met gezond verstand worden voorkomen. Laat geen dure sieraden en grote hoeveelheden contant geld zien.

Laos was het land dat het meest werd gebombardeerd tijdens de Vietnamoorlog en er werden grote hoeveelheden landmijnen gelegd. Vooral in het oosten van het land – dat is buiten de gewone toeristische gebieden – liggen nog steeds niet-geëxplodeerde bommen (UXO=unexploded ordinance) en in sommige gebieden zijn de landmijnen nog steeds niet geruimd.  Deze gebieden liggen echter buiten de gebieden waar de reis plaatsvindt en in het algemeen buiten toeristische gebieden. Op de Vlakte der Kruiken bezoeken we UITSLUITEND gebieden waar bommen en landmijnen zijn geruimd. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

16. Eten en drinken

De traditioneel Laotiaanse keuken gebruikt vaak vlees van wild, wild zwijn en zoetwatervissen. De versheid van de ingrediënten is uiterst belangrijk en Laotianen maken graag alles zelf. In bijna alle gerechten worden kruiden als laos (ook ‘galgant’ genoemd) en citroengras gebruikt en ‘padaek’ (Laotiaanse vissaus) wordt bij alle maaltijden gegeten. Een aantal nuttige woorden in dit verband:

 • Lap: een traditioneel gerecht bestaande uit een scherp gekruide mix van gemarineerd vlees en/of vis, soms rauw geserveerd.
 • Khao Nie: plakrijst. (Net zoals in de buurlanden is rijst het hoofdingrediënt. In Laos wordt vaak de voorkeur aan plakrijst gegeven, dat met de vingers wordt gebroken en tot kleine balletjes wordt gekneed en in saus wordt gedipt.
 • Tamarkhong: papaja-salade
 • Markphet: chili

Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan. Vraag altijd of het water van ijsblokjes uit een fles komt.

17. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

18. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

Als uw vluchtschema een binnenlandse vlucht in Laos bevat, krijgt u het betreffende vliegticket pas als u in Laos bent.

19. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

20. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Laos, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft. Op een binnenlandse vlucht in Laos mag u maximaal 20 kg bagage meenemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Laos wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met Asiatours.nl erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Laos.

23. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Laos nog beter worden.

 • Vermijd woede te tonen. Het tonen van frustraties of woede door te schreeuwen of onfatsoenlijk te zijn is zeer onbeleefd en neerbuigend en levert niets goeds op. Als iemand tegen een Laotiaan schreeuwt wordt dat door laatstgenoemde ervaren als gezichtsverlies en dat vinden Laotianen niet leuk.
 • Wijs nooit met de vinger, gebruik uw hele hand in voorkomende gevallen. Het wijzen met de vinger wordt als aanstootgevend beschouwd.
 • Vermijd in het openbaar affectie te tonen, bijvoorbeeld omarmd lopen of elkaar kussen. Dit wordt als aanstootgevend gedrag opgevat. Een stel dat hand in hand loopt is een uitzonderlijk zeldzaam verschijnsel. Daarentegen is het heel gewoon dat vrienden of vriendinnen hand in hand lopen.
 • Ga absoluut nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden, zelfs niet op een afgesloten terrein bij een hotel. Dit wordt als absoluut onfatsoenlijk beschouwd.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een (privé)woning en vooral voordat u een tempel binnengaat.
 • Laotianen groeten elkaar met een lichte buiging en de handen tegen elkaar als in een gebed (echter zonder gevlochten vingers). Het is het beleefdst als jonge mensen als eerste groeten. Het is algemeen geaccepteerd dat buitenlanders en personen in zakelijk verband een hand geven (de westerse wijze van begroeting).
 • Raak nooit het hoofd van iemand aan. Het hoofd wordt als een heilig deel van het lichaam beschouwd en het hoofd met de hand aanraken brengt ongeluk.
 • Gebruik altijd beide handen of de rechterhand wanneer u iemand iets aanreikt of iets van een ander in ontvangst neemt. Gebruik nooit uitsluitend de linkerhand.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop, vooral niet bij/in tempels en waar slechts weinige toeristen zijn. Bij een bezoek aan een tempel dienen in ieder geval de benen tot onder de knie te zijn bedekt en ook de schouders moeten worden bedekt.
 • Trek uw schoenen uit en doe uw pet/hoed af bij het binnengaan van een tempel.
 • Als u voor een ‘dai’ (boeddhistisch altaar) gaat zitten, dient u met uw voeten aan de zijkant en niet in de richting van Boeddha te zitten.
 • Een vrouw mag iets van een monnik in ontvangst nemen of hem iets geven, maar mag hem nooit aanraken.
 • Toon respect bij het bezoeken van een tempel. Doe bijvoorbeeld uw mobiele telefoon uit, praat gedempt en vermijd onfatsoenlijk en luid met elkaar te praten.
24. Lokaal transport

Laos heeft een goede infrastructuur, maar het kost tijd om van A naar B te komen. In Laos rijden zowel taxi’s als tuktuks en u dient over de prijs te onderhandelen. In Laos rijden ook motortaxi’s. Wij raden het gebruik hiervan af, daar er vaak ongelukken met motortaxi’s plaatsvinden. Daarbij komt dat een aantal verzekeringsmaatschappijen de schade bij ongelukken met motortaxi’s niet dekt.

25. Donaties en cadeaus

In bepaalde gebieden van Laos heerst (grote) armoede. Onze lokale samenwerkingspartner heeft onderstaande richtlijnen met betrekking tot donaties en cadeaus gegeven.

 • Geef NOOIT geld aan bedelaars, vooral niet aan kinderen. Door geld aan bedelaars te geven versterkt u het idee dat bedelarij een acceptabele wijze van leven is. Als kinderen geld krijgen door te bedelen, zullen de ouders ze steeds de straat op sturen om te bedelen in plaats van ze naar school te sturen.
 • Uitzonderingen zijn gehandicapten en oude mensen. Aan hen mag u wel een paar munten geven.
 • Geef NOOIT snoep aan kinderen in de dorpen die u bezoekt tijdens de reis.
 • Stap af van de gedachte dat u materiële zaken zou moeten geven. Het is vaak het beste om tijd met ze te delen, naar ze te glimlachen en vriendschap aan te gaan.
26. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.