Myanmar/Birma - Reisinformatie

Myanmar/Birma - Reisinformatie

Myanmar/Birma - Reisinformatie

1. Klimaat in Myanmar/Birma

Myanmar heeft in het hele land grotendeels een tropisch klimaat, maar met verschillen in temperatuur tussen het laag- en hoogland. De temperaturen worden in het onderstaande schema getoond. De moesonregen raakt van juni tot en met september gebieden in de buurt van de kust, zoals Yangon, maar niet als langdurige, onophoudelijke regen. In de regel zijn het hevige, tropische regenbuien die laat in de middag of s’ avonds plaatsvinden en 2 tot 3 uren duren.  Mandalay en Bagan liggen in de droge zone van Myanmar en zelfs in de periode van de moessonregen valt er bijna geen regen in deze gebieden. Inle ligt in de bergen en er kunnen het gehele jaar door regenbuien vallen, maar in de regel geen grote hoeveelheden.

Temperatuuroverzicht:

Temperatuur C
JAN
FEB
MRT
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Yangon
18-33
19-35
21-37
24-38
25-35
24-30
24-30
24-30
24-31
24-32
22-32
19-51
Mandalay
14-29
16-32
20-36
24-38
26-37
26-35
24-30
26-34
25-34
24-33
20-30
15-30
Bagan
14-29
16-32
20-36
24-38
27-38
26-34
27-34
26-34
26-34
24-33
20-31
15-29
Inle
4-24
5-26
10-29
15-30
18-30
20-27
19-27
19-27
20-27
18-27
13-25
7-24
Kyaing Tong
16-30
17-30
25-30
25-34
25-34
26-35
26-32
26-32
28-32
24-32
22-30
18-30
Sittwe/Mrauk Oo
16-30
16-28
22-28
26-30
26-31
27-32
27-30
27-30
28-32
25-28
22-28
18-28
Ngapali Beach
16-28
16-28
22-28
26-30
26-31
27-32
27-30
27-30
27-30
25-28
22-28
18-28
2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Myanmar/Birma te reizen?

U kunt het hele jaar door naar Myanmar reizen.  De beste periode om naar Myanmar te reizen is oktober tot en met maart. April en mei zijn de warmste maanden en in de gebieden in de buurt van de kust is het van juli tot en met september regentijd. Wij raden het niet aan om in de periode van midden april tot midden oktober op strandvakantie naar het strand van Ngapali te gaan.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Myanmar leven vele etnische minderheden met een eigen taal: Kachin, Kayah, Kayin, Chin, Mon, Rakhine en Shan. Daarnaast wonen er veel Chinezen, die Mandarijn spreken.  De officiële gemeenschappelijke taal is Birmaans en wordt door het grootste deel van de bevolking gesproken. Goed opgeleiden en de meesten in de toeristische branche spreken Engels.  Myanmar kent verder een eigen alfabet, mranma akkha.ra. Het is gebaseerd op een oud-Indiaas schrift.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Myanmar/Birma uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u een visum voor Myanmar/Birma nodig. Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Myanmar/Birma uitreist.

U moet voor u naar Myanmar/Birma afreist een electronische visum goedkeuringsbrief aanvragen. Hierop gebaseerd, ontvangt u bij aankomst een visum voor 28 dagen. Voor u aan de slag gaat moet u het volgende weten:

• Wij adviseren u dat u deze electronische visum goedkeuringsbrief 60 dagen voor vertrek aanvraagt. (U kunt dit op zijn vroegst 90 dagen voor het inreizen aanvragen)
• Als u problemen heeft met het uitvoeren van het proces in uw favoriete browser, dan adviseren wij, dat u een andere browser probeert.
• U moet een digitaal pasfoto beschikbaar hebben op uw computer. (Deze moet u tijdens uw aanvraag uploaden)
• Het nieuwe visum kost 50 USD en moet met creditcard betaald worden tijdens het aanvragen van de electronische goedkeuring. Daarom moet u uw creditcard bij de hand hebben wanneer u aan de slag gaat.
• Wanneer u in Myanmar/Birma aankomt, dan ontvangt u een visum met een geldigheid van 28 dagen in uw paspoort gestempeld.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

U vraagt het visum aan via deze link: Visum voor Myanmar/Birma.

U kunt het visum ook aanvragen via de Ambassade van Myanmar in Brussel.

9. Munteenheid

De munteenheid in Myanmar is de kyat. Deze wordt onderverdeeld in 100 pyas.  De afkorting is MMK. Deze valuta is buiten Myanmar niet verkrijgbaar, dus u moet Amerikaanse dollars in contanten meenemen en deze naar kyat omwisselen als u in Myanmar bent.
U kunt uw creditcard in grote hotels gebruiken, maar verder niet. Geldautomaten komen zeer sporadisch voor.

10. Fooien

Fooien worden gewaardeerd en het is heel normaal ze te geven.  In het algemeen is de hoogte van de fooi natuurlijk afhankelijk van de service die u heeft ontvangen.

11. Tijdsverschil

Myanmar loopt in onze zomertijd 4,5 uur voor op Nederland en in onze wintertijd 5,5 uur.

12. Elektriciteit

In het algemeen gebruikt men 230 volt in Myanmar. Myanmar kent geen gestandaardiseerde stekkers. Dit geldt ook voor stopcontacten. In Myanmar worden de stopcontacten van type C, D, F en G gebruikt.  Daarom raden we u aan een adapter/reisstekker op reis mee te nemen, die op vele soorten stopcontacten past.

13. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Myanmar is +95. Het kan duur zijn vanuit Myanmar naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
In de grote steden zijn internetcafés te vinden en sommige hotels hebben wifi.

14. Veiligheid

Er kan zonder twijfel worden gezegd dat Myanmar een van de veiligste toeristische bestemmingen is, niet alleen van Azië maar van de hele wereld. Myanmar heeft een zeer vriendelijke en eerlijke bevolking die graag toeristen van raad en advies voorziet. Nadat het donker is geworden kunt u zich gerust door de stad begeven. In de regel is alles tot ca. 20.00 uur open. Slechts in de grote steden zijn bijvoorbeeld restaurants tot misschien 22.00 uur open.

15. Eten en drinken

Het eten in Myanmar is sterk beïnvloed door vooral de Indiase keuken, maar ook de Sichuankeuken en Thaise keuken hebben aan typisch Myanmarese gerechten bijgedragen. Gekookte rijst is de basisingrediënt van hoofdzakelijk alle maaltijden en er wordt in de regel gekruid vlees of vis bij geserveerd. De vissoep ‘ngapi’ wordt vaak gegeten. Noedelsoep is ook een heel normaal gerecht. Wat fruit betreft eet men in de regel banaan, kokos, mangistan en doerian. En verfrissend drankje dat vaak wordt gedronken is een slappe groene thee. Hiervan neemt men de gehele dag kleine slokjes.
In het algemeen kan worden aangeraden geen eten bij straatkeukens in Myanmar te kopen.
In hotels wordt altijd een westers ontbijt geserveerd.
Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Gebruik nooit ijsblokjes in uw drinken.

16. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

17. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

18. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

19. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Myanmar, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op www.checkmytrip.com of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Myanmar wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met ‘Asiatours’ erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Myanmar.

22. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Myanmar nog beter worden.

 • In openbare ruimten mag u nooit iemand van het andere geslacht aanraken. Een stel loopt nooit hand in hand.
 • Men groet niet met de hand. U groet iemand door uw handpalmen voor uw borst tegen elkaar aan te zetten en een lichte buiging met het lichaam te maken.
 • Bij het aanreiken en in ontvangst nemen van iets gebruikt u uw rechterhand en laat de linkerhand op de rechteronderarm rusten.
 • Oudere mensen genieten groot respect in Myanmar. Daarom toont men altijd respect voor ouderen door bijvoorbeeld op straat voor ze opzij te gaan en ze te groeten door het lichaam iets te buigen.
 • Als een man en vrouw als stel lopen, loopt de man altijd aan de rechterkant van de vrouw.
 • De meeste vrouwen en kinderen in Myanmar dragen een witte poeder, ‘thanakha’, op hun gezicht, armen en voeten. Thanakha wordt gemaakt van de schors van een bepaalde boom en is verkoelend, beschermt tegen de zon en houdt de huid fris en zacht.
 • Trek altijd uw schoenen en sokken uit bij het betreden van een pagode, tempel, klooster en een privéwoning.
 • Draag een lange broek/rok bij het betreden van een pagode, tempel en klooster.
 • Boeddhabeelden zijn heilig voor Myanmarezen, dus is het niet gepast om bijvoorbeeld een ‘grappige’ selfie bij een Boeddhabeeld te maken of een Boeddhabeeld te beklimmen.
 • Vraag altijd toestemming wanneer u een foto in een pagode, tempel of klooster wilt maken.
 • Raak nooit het hoofd van iemand aan. Het hoofd is heilig voor boeddhisten en mag nooit door een mensenhand worden aangeraakt.
 • Bij het zitten op de vloer mogen uw voetzolen nooit in de richting wijzen van de persoon of het voorwerp tegenover u.
 • Monniken mogen een vrouw niet aanraken of door een vrouw worden aangeraakt. Als een vrouw iets aan een monnik wil geven, dient zij het neer te leggen zodat de monnik het zelf kan pakken.
23. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.