Sri Lanka - Reisinformatie

Sri Lanka - Reisinformatie

Sri Lanka - Reisinformatie

1. Klimaat in Sri Lanka

Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met afwisselend droge periodes en regenseizoenen, afhankelijk van of u zich in het westen en zuidwesten of noorden en oosten van het eiland bevindt. Aan de gehele kust van het eiland ligt de temperatuur het gehele jaar door tussen de 25 en 35 graden, in het hoogland en de bergen zijn de temperaturen iets lager, te weten tussen de 15 en 20 graden. Vooral ‘s avonds en nachts kunt u een warme trui nodig hebben. Het is ook verstandig warme kleding tijdens een ochtendsafari te dragen.

In heel Sri Lanka komt het vrijwel niet voor dat het tijdens de regentijd meerdere dagen achterelkaar regent. Wel kunnen er het hele jaar door hevige regenbuien vallen. In de regel is het vervolgens prachtig weer met een schone en heldere lucht.

Het westen en zuidwesten van Sri Lanka:
Het zuidwesten van Sri Lanka kent van ca. december tot en met april een droge tijd. De regentijd duurt van mei tot en met augustus in dit deel van het eiland en wordt veroorzaakt door de Yala-moesson.

De steden in dit gebied: Hikkaduwa, Mirissa, Galle, Yala en Kataragama in het zuiden en zuidwesten, en Negombo en Colombo aan de westkust.

Het noorden en oosten van Sri Lanka:
In de periode van ca. oktober tot en met januari is het als gevolg van de Maha-moesson regentijd in het noorden en oosten van Sri Lanka. Van ca. mei tot en met september kent dit gebied daarentegen een droge periode. Desondanks zijn het noorden en oosten van het eiland betrekkelijk droge gebieden met ca. 1000 mm regen per jaar.

De steden in dit gebied: Jaffna en Passikudah aan de noord- en oostkust.

Het hoogland en de bergen van Sri Lanka:
Van januari tot en met mei zijn de temperaturen in het hoogland het aangenaamst. De meeste regen valt in de periode van april tot en met januari. De natste maand in dit gebied is oktober, dus als u niet van regen houdt is dit geen ideale reistijd voor u.

De steden in dit gebied: Nuwara Eliya, Ella, Haputale, Kandy, Sigiriya en Anuradhapura.

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Sri Lanka te reizen?

U kunt het hele jaar door naar Sri Lanka reizen. Van april tot en met september kunt u uw strandvakantie het best aan de oostkust, in Passikudah, houden. Van december tot en met maart kunt u uw strandvakantie het best aan de zuidwestkust, in Hikkaduwa, houden.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

Sri Lanka kent twee officiële talen: het Singalees en het Tamil. Daarnaast is het Engels als derde officiële taal erkend, die beide andere talen met elkaar verbindt.  Als toerist kunt u zich prima met Engels redden. Echt veel mensen in Sri Lanka spreken Engels.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Sri Lanka uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Nederlandse staatsburgers krijgen een toeristenvisum voor 30 dagen bij het inreizen in Sri Lanka. Voorwaarden zijn dat:

1) U voorafgaand een ETA-registratie hebt ingevuld op www.eta.gov.lk
2) Uw paspoort tenminste nog 6 maanden geldig is na thuiskomst van uw reis
3) U een retourticket heeft
4) U genoeg geld bij u heeft.

Aangezien deze regels van tijd tot tijd kunnen veranderen, adviseren wij u om contact op te nemen met de Ambassade van Sri Lanka.

9. Munteenheid

De munteenheid in Sri Lanka is de Sri Lankaanse roepie (LKR). Een roepie is 100 cent. Op www.wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien. We raden aan enige euro’s of Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst kunt omwisselen. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard zijn heel gewoon. Er zijn ook geldautomaten (ATM) in alle steden te vinden. U kunt uw creditcard in hotels, veel restaurants en winkels gebruiken, maar niet op de kleine lokale markten.

10. Fooien

Fooien worden gewaardeerd en het is heel normaal ze te geven.  In het algemeen is de hoogte van de fooi natuurlijk afhankelijk van de service die u heeft ontvangen.  Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Chauffeur/gids – USD 20 per dag, per familie
 • Drager – USD 1 per tas/koffer
 • Kamermeisje – USD 2 per dag, per familie
11. Tijdsverschil

Sri Lanka loopt 3,5 uur voor op Nederland in de zomertijd en 4,5 uur in wintertijd.

12. Elektriciteit

Sri Lanka gebruikt 230 V. De stekkers hebben 3 ronde pinnen, 1 dikke en 2 dunne, die samen een driehoek vormen. In Sri Lanka worden de stopcontacten van type D, M en G gebruikt. Asiatours raadt u daarom aan een adapter/reisstekker mee op reis te nemen als u bijvoorbeeld een laptop wilt opladen.

13. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Sri Lanka is +94. Het kan duur zijn vanuit Sri Lanka naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
In de grote steden zijn internetcafés te vinden en de meeste hotels hebben wifi.

14. Veiligheid

Sri Lanka is in het algemeen een veilig land om in te reizen, met uitzondering van enkele gebieden in het noorden van het eiland. Het wordt afgeraden naar deze gebieden te reizen. Tijdens onze rondreizen komt u niet in deze gebieden.  Sinds het einde van de burgeroorlog in 2009 staat veiligheid hoog in het vaandel. Gewone criminaliteit waarbij toeristen als slachtoffer zijn betrokken, beperkt zich in het algemeen tot het stelen van geld, het collecteren voor niet bestaande goede doelen en zakkenrollerij.  Vaak kan met gezond verstand worden voorkomen slachtoffer van deze criminaliteit te worden. Geef NOOIT geld aan bedelaars.  Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

15. Eten en drinken

In Sri Lanka is veel zeer goed en lekker eten te vinden. Het land verbouwt op grote schaal kruiden. Deze kruiden worden dan ook veelvuldig bij het bereiden van eten gebruikt. In Sri Lanka zult u niet snel last van uw maag krijgen.  Een goed advies is echter salade en overige rauwkost te laten staan. Gebruik het devies van padvinders: “Als je het niet kookt of bakt, wordt je maag verlakt”  Een andere altijd geldende regel is: Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan.

Klassieke gerechten uit Sri Lanka zijn:

 • Kottu of Koththu Roti bestaat uit brood met groenten, ei, kruiden en soms vlees.
 • Hoppers is rijstmeelbrood, vaak geserveerd met ‘ luni miris’.
 • ‘Luni miris’ is een mix van chili, kruiden en zout.
 • Lamprais is rijst gekookt in een fond/bouillon met kerrie en ‘frikkadels’ (kleine vleesballetjes). Dit geheel wordt in een bananenblad gewikkeld en in de oven gebakken.
 • Kiribath is een pap of een soort cake bestaande uit rijst gekookt in kokosmelk.
16. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

17. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

18. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

19. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

20. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Sri Lanka, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op www.checkmytrip.com of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

21. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in Colombo wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met Asiatours erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. Onze agent in Sri Lanka informeert u over het tijdstip van ophalen.

22. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Sri Lanka nog beter worden.

 • Het is in Sri Lanka heel gewoon om met de vingers te eten.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een privéwoning, een moskee of tempel binnengaat.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop bij/in tempels en kerken.
 • Gebruik altijd beide handen of de rechterhand wanneer u iemand iets aanreikt of iets van een ander in ontvangst neemt. Gebruik nooit uitsluitend de linkerhand.
 • Raak nooit het hoofd van een kind aan. Dit brengt ongeluk.
 • Vermijd in het openbaar affectie te tonen, bijvoorbeeld omarmd lopen of elkaar kussen. Dit wordt als aanstootgevend gedrag opgevat.
 • Ga nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden, zelfs niet op het strand en in het hotel. Dit wordt als absoluut onfatsoenlijk beschouwd.
23. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.