Thailand - Reisinformatie

Thailand - Reisinformatie

Thailand - Reisinformatie

1. Het klimaat in Thailand

Thailand is een groot en uitgestrekt land en daardoor verschilt het klimaat van gebied tot gebied nogal. Thailand is voor het grootste deel een tropisch land met het gehele jaar door een temperatuur tussen de 20 en 38 graden.

Door de moesson uit het zuidwesten kennen het noordelijke, oostelijke en centrale deel van Thailand drie seizoenen en het zuidelijke deel twee seizoenen.

Noord-Thailand
(Chiang Mai, Chiang Rai en de Gouden Driehoek)

De warme tijd (maart-juni): 20-35 graden
Hoge temperatuur overdag en een iets lagere temperatuur ‘s nachts. Er kan af en toe wat regen vallen.

Regenseizoen (juli – september): 20-30 graden
Kans op veel regen door de moesson uit het zuidwesten, maar met hoge temperaturen.

De koele tijd (oktober-februari): 10-30 graden
Zeer weinig regen met aangename temperaturen, maar het is koeler dan de rest van het jaar, vooral ‘s nachts in bergachtige gebieden.

Centraal-Thailand
(Bangkok, Cha Am en rivier de Kwai)

De warme tijd (maart-mei): 25-34 graden
Hoge temperatuur overdag. Zeer weinig regen in maart en april, iets meer regen in mei.

Regenseizoen (juni – oktober): 24-32 graden
Grote kans op regen als gevolg van de moesson. Hoge temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

De koele tijd (november-februari): 21-32 graden
Relatief hoge temperatuur overdag, maar ‘s avonds en ‘s nachts koeler.

De oostkust van Thailand
(Provincie Trat, Rayong en Koh Samet, Koh Chang, Koh Kood en Koh Mak)

De warme tijd (maart-mei): 22-34 graden
Hoge temperatuur overdag en hoge luchtvochtigheid.

Regenseizoen (juni-oktober): 24-32 graden
Grote kans op regen als gevolg van de moesson uit het zuidwesten. Bepaalde eilanden in dit gebied kunnen deze tijd van het jaar moeilijk te bereiken zijn.

De koele tijd (november-februari): 20-32 graden
Dit is het droge seizoen met lagere temperaturen, vooral in januari en februari.

Zuid-Thailand (oostkust)
(oostkust van het vaste land en Koh Samui, Koh Madsum, Koh Pha Ngan en Koh Tao)

Het droge seizoen (juni-oktober): 20-30 graden
Goede periode om dit deel van Thailand te bezoeken. Periodiek regen, maar kort van duur en gevolgd door een overvloed aan zonneschijn.

Regenseizoen (november-mei): 20-35 graden
Grote kans op regen. April en mei zijn de warmste maanden.

Zuid-Thailand (westkust)
(westzijde van het vaste land en o.a. Phuket, Krabi en de eilanden Koh Lanta, Koh Hai, Koh Kradan en Koh Mook)

Het droge seizoen (november-maart): 21-32 graden

Hoge temperaturen en zeer weinig regen. Het beste tijdstip om dit deel van Thailand te bezoeken.

Regenseizoen (april-oktober): 20-31 graden
Grote kans op regen. Bepaalde eilanden in dit gebied kunnen deze tijd van het jaar moeilijk te bereiken zijn.

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Thailand te reizen?

Thailand kan het gehele jaar door worden bezocht, maar vanwege de moessons en het seizoen is het een goed idee de tocht te plannen, een en ander afhankelijk van het tijdstip waarop u wilt vertrekken.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Thailand wordt Thai gesproken. In toeristische gebieden wordt veel Engels gesproken, vooral door de jonge Thai. Het echter altijd worden aanbevolen een paar zinnen Thai te leren.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Thailand uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u bij een verblijf korter dan 30 dagen geen visum voor Thailand nodig wanneer u met het vliegtuig in Thailand aankomt. U krijgt dan bij aankomst een inreisstempel dat recht geeft op een toeristisch verblijf tot 30 dagen. Komt u over land aan, bijvoorbeeld in een bus, dan krijg je sindskort (per 1 januari 2017) een visumvrije entree voor voor een verblijf tot 15 dagen.

Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Thailand binnenkomt. Aangezien deze regels van tijd tot tijd kunnen veranderen, adviseren wij u om contact op te nemen met de Ambassade van Thailand.

9. Munteenheid

De munteenheid in Thailand is de baht (THB).
Op www.wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard zijn heel gewoon. Er zijn ook geldautomaten (ATM) in de meeste steden, ook op de grote eilanden. We maken u erop attent dat op sommige kleine eilanden geen bank en geen geldautomaat is te vinden. Daarom moet u baht in contanten meenemen.
Creditcards zijn in de regel in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Ook hier geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

10. Prijsniveau

Thailand is niet meer zo goedkoop zoals het lange tijd was. In het algemeen is alles duurder in de toeristische plaatsen als Bangkok, Chiang Mai, Krabi, Koh Samui en Phuket en in toeristische restaurants dan op het platte land en de plaatsen waar minder toeristen komen. Onderstaande prijzen zijn van 2013. Wijzigingen in het algemeen prijsniveau voorbehouden.

 • Eten:
 • Straatkeukens: 20-40 baht
 • Restaurant met westers eten: 500-1000 baht
 • Restaurant met Thais eten: 100- 400 baht
 • Drinken:
 • Frisdrank: 20-40 baht
 • Bier: 80 – 110 baht
 • Vruchtensap: Ca. 50 baht
 • Water: 15-30 baht
 • Overige waren:
 • Korte broeken/t-shirts: 100-400 baht
 • Medicijnen: Goedkoper dan in Nederland
 • Muggenspray: 60-100 baht
11. Fooien

Fooien worden gewaardeerd, maar u beslist zelf of en hoeveel fooi u geeft. Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Kamermeisje: 50-100 THB per dag
 • Gidsen: 150 – 300 THB per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Chauffeurs: 50 – 150 THB per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Restaurants: In de meeste restaurants is fooi bij de prijs inbegrepen en daarom is het niet nodig nog eens apart fooi te geven. Als dat het geval is, staat er ”10 percent service charge” op de bon. Als dit niet op de bon staat, kunt u 5 tot 10 % fooi geven als de service en het eten goed waren.
12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand hangt ervan of het zomer- of wintertijd in Nederland is. Thailand kent geen zomer- en wintertijd.
In zomertijd:  + 5 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 17.00 uur in Thailand.
In wintertijd: + 6 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 18.00 uur in Thailand.

13. Elektriciteit

Thailand heeft dezelfde netspanning als Nederland.  Men kent drie verschillende soorten stopcontacten. Een daarvan is hetzelfde als in Nederland. Voor de zekerheid is het raadzaam een adapter/reisstekker mee te nemen.

14. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Thailand is +66. Het kan duur zijn vanuit Thailand naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
Overal in Thailand vindt u internetcafés. In de meeste hotels is wifi beschikbaar, maar vele hotels rekenen hier een bedrag voor.

15. Veiligheid

Thailand is voor toeristen een veilig land om in te reizen, wat overigens voor de meeste landen in Zuidoost-Azië geldt. Thailand kent in het algemeen zeer weinig criminaliteit en de Thai zijn in hoge mate gewend aan toeristen.
Tuktuk-chauffeurs in en rondom de grote toeristische plaatsen rekenen in de regel hoge prijzen of rijden u naar winkels waar ze commissie krijgen als u er iets koopt. Pas op als mensen uit zichzelf naar u toe komen en vragen of u aan een spelletje of show wil deelnemen. Het is vaak een dure grap en vervelende belevenis. Evenmin moet u diamanten of andere edelstenen kopen als u er geen verstand van heeft.
Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

16. Eten en drinken

Thais eten is in de hele wereld verkrijgbaar en smaakt fantastisch! U kunt zich verheugen op vele culinaire belevenissen in Thailand. De gerechten zijn in het algemeen gezond en gekenmerkt door rijst, noedels, vlees, groente en vele verschillende soorten kruiden.
Wees niet bang om straatkeukens uit te proberen. Vaak krijgt u hier heerlijke culinaire verrassingen. Een vuistregel is bij straatkeukens te eten die veel gasten hebben. Dit betekent dat het eten vaak wordt ververst, zodat er kleine kans is dat het eten lange tijd ligt en bederft.
Probeer bijvoorbeeld:

 • Khao Man Kai (rijst, knoflook en gebakken kip, geserveerd met een pittige saus)
 • Som Tam (gekruide papaja-salade)
 • Gai Med Ma Muong (kip met geroosterde cashewnoten, groente, Spaanse peper en knoflook)
 • Kao Phad (De klassieke ”Fried Rice”. Wordt geserveerd met vlees, garnalen of ei en ui, tomaten en knoflook/Spaanse peper)
 • Tom Kha Gai  (soep gemaakt op basis van kokosmelk, citroengras, kip en laos (Aziatische gember))

Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan.

17. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

18. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.
Als uw vluchtschema een binnenlandse vlucht in Thailand bevat, kan het zijn dat u het betreffende vliegticket pas krijgt als u in Thailand bent.

19. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

20. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Thailand, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft.

Op een binnenlandse vlucht in Thailand mag u een beperkt aantal kg bagage meenemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Thailand wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Thailand.

23. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Thailand nog beter worden.

 • Vermijd woede te tonen. Het tonen van frustraties of woede door te schreeuwen of onfatsoenlijk te zijn is zeer onbeleefd en neerbuigend en levert niets goeds op.
 • Spreek NOOIT neerbuigend/kwetsend over de koninklijke familie! Hiervoor kan een gevangenisstraf van wel 15 jaar worden opgelegd!
 • Het zal u niet ontgaan dat op plaatsen waar veel mensen komen (markten, stations, bioscopen enz.) het Thaise volkslied via luidsprekers wordt afgespeeld. Als dit gebeurt stoppen mensen en blijven stilstaan. Zijn tonen op die wijze respect en u behoort hetzelfde te doen.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop, vooral niet bij/in tempels en kerken en op het platteland waar slechts weinige toeristen zijn.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een privéwoning of tempel binnengaat.
 • Ga nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden op een strand waar hoofdzakelijk lokale bewoners zijn. Op toeristische stranden is het echter geen probleem.
 • Poseer niet bij een Boeddhabeeld om een foto te maken en beklim een Boeddhabeeld nooit.
 • Raak nooit het hoofd van iemand aan (ook niet van kinderen). Dit brengt ongeluk omdat het hoofd als het heiligste lichaamsdeel wordt beschouwd. Als het per ongeluk gebeurt, dient u onmiddellijk excuses te maken.
 • Omdat de voeten als het laagste en vieste lichaamsdeel worden beschouwd, dient u anderen niet met uw voeten aan te raken en evenmin met uw voeten naar iemand te wijzen.
 • Laat eetstokjes niet in de rijstkom achter, maar leg ze ernaast. Eetstokjes die in de rijstkom blijven liggen, doen denken aan wierookstokjes die in tempels worden aangestoken om overledenen te herdenken.
24. Donaties en cadeaus

In bepaalde gebieden van Thailand heerst armoede. Onze lokale samenwerkingspartner heeft onderstaande richtlijnen met betrekking tot donaties en cadeaus gegeven.

 • Geef NOOIT geld aan bedelaars, vooral niet aan kinderen. Door geld aan bedelaars te geven versterkt u het idee dat bedelarij een acceptabele wijze van leven is. Als kinderen geld krijgen door te bedelen, zullen de ouders ze steeds de straat op sturen om te bedelen in plaats van ze naar school te sturen.
 • Uitzonderingen zijn gehandicapten en oude mensen. Aan hen mag u wel een paar munten geven.
 • Geef NOOIT snoep aan kinderen in de dorpen die u bezoekt tijdens de reis.
 • Stap af van de gedachte dat u materiële zaken zou moeten geven. Het is vaak het beste om tijd met ze te delen, naar ze te glimlachen en vriendschap aan te gaan.
25. Roken in Thailand

Thailand voert sinds 2001 een streng rookbeleid. In 2017 is de wet verder aangescherpt. Het is bovendien verboden om e-sigaretten, e-vloeistof en waterpijpen naar Thailand mee te nemen. Overtreding van de rookwet wordt gestraft met een boete en gevangenisstraf.

Het is streng verboden te roken in:

 • Restaurants, bars, clubs en discotheken met airconditioning
 • Hotels (uitgezonderd kamers waar roken is toegestaan)
 • Tempels en gebedsplaatsen
 • Treinstations en perrons, busstations en luchthavens, treinen, bussen en vliegtuigen
 • Strand, uitgezonderd in speciale rookzones op elk strand
 • Pretparken en speeltuinen
 • Apotheken, winkels en winkelcentra
 • Ziekenhuizen, onderwijs- en kantoorgebouwen
26. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.