Vietnam - Reisinformatie

Vietnam - Reisinformatie

Vietnam - Reisinformatie

1. Het klimaat in Vietnam

klima-vietnam

Vietnam is een uitgestrekt land en daarom varieert het klimaat naargelang waar u zich bevindt. In het algemeen is het weer onvoorspelbaar en daarom is het een goed idee altijd een paraplu of regenjas bij de hand te hebben.

Noord-Vietnam (van Hanoi naar Sapa/Mai Chau)
Hanoi: De droge tijd duurt ongeveer van november tot en met april en kent de laagste temperaturen van het jaar. De regentijd duurt ongeveer van mei tot en met oktober en kent temperaturen van 25 tot 30 graden.

Centraal-Vietnam
Da Nang en Hoi An: De droge tijd duurt van maart tot en met augustus. Het is zeer warm in de maanden mei tot en met augustus. De regentijd duurt ongeveer van september tot en met februari; de meeste regen valt in de periode september tot en met december. Februari tot en met april is de aangenaamste periode om het gebied te bezoeken, maar vanwege de vakantie bezoeken de meeste toeristen het gebied in de periode december tot en met januari.

Nha Trang: De droge tijd duurt lang, ongeveer van januari tot en met augustus. Het is zeer warm in de maanden juli tot en met augustus. De regentijd, waarbij er heel veel regen in het gebied valt, duurt ongeveer van september tot en met december. Februari tot en met april is de aangenaamste periode om het gebied te bezoeken, de temperatuur varieert van 25 tot 30 graden en er valt weinig regen.

We attenderen u erop dat er in de periode september tot en met december tyfoons in het gebied kunnen voorkomen. 

Zuid-Vietnam
Ho Chi Minhstad en Phan Thiet: De droge tijd duurt ongeveer van november tot en met april. De regentijd duurt ongeveer van mei tot en met oktober. De temperatuur is het hele jaar stabiel en varieert van 25 tot 30 graden.
We attenderen u erop dat er in de periode juni tot en met oktober tyfoons in het gebied kunnen voorkomen.

Phu Quoc: De droge tijd duurt ongeveer van november tot en met april. De warmste maanden zijn april tot en met mei, de temperatuur kan wel tot 35 graden oplopen. De regentijd duurt ongeveer van mei tot en met oktober, waarbij de meeste regen in de periode juli tot en met september valt. We attenderen u erop dat er in de periode juli tot en met september tyfoons in het gebied kunnen voorkomen.

2. Vorm van reizen

Het is een individuele reis, maar excursies en transfers vinden in kleine, internationale groepen met Engelssprekende gidsen plaats.

3. Wat is de beste periode om naar Vietnam te reizen?

U kunt het hele jaar door naar Vietnam reizen, maar…! Vietnam strekt zich van noord naar zuid uit over een afstand van1650 km en heeft 2 klimaatzones. Daarom is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag over de beste periode om naar Vietnam te reizen.

De beste periode om naar het noorden van Vietnam te reizen is het voorjaar/zomer van april tot en met juni en de periode van september tot en met november/december. Juli en augustus zijn zeer warme maanden en tevens de maanden waarin de meeste regen valt. Van december tot en met maart kan het koel en vochtig zijn. In Centraal-Vietnam is het zeer warm in juli en augustus. In september en van februari tot en met mei is het heerlijk aangenaam. Van oktober tot en met januari is het regentijd (met kans op tyfoons), maar de temperaturen zijn dan wel aangenaam hoog. Zuid-Vietnam kent van mei tot en met oktober/november regentijd, waarbij in de regel ‘s avonds hevige tropische regenbuien vallen. De beste periode om naar Zuid-Vietnam te reizen is van november tot en met april. De temperaturen zijn dan aangenaam en de vochtigheidsgraad laag.

4. Reisvoorwaarden

Lees alstublieft zorgvuldig onze algemene reisvoorwaarden, daar deze algemene voorwaarden onderdeel zijn van de contractuele bepalingen in verband met de reizen gekocht bij Asiatours.nl.

Klik hier om onze reisvoorwaarden te lezen.

5. Reisverzekeringen

Wij raden u dringend aan een goede reisverzekering en annuleringsverzekering af te sluiten. Een goede verzekering met een uitgebreide werelddekking kan u in geval van schade, letsel of ziekte veel onnodige kosten en regelingen schelen. De standaard ziektekostenverzekering is veelal niet voldoende.

6. Taal

In Vietnam spreekt men Vietnamees, maar als toerist kunt u zich prima met Engels redden.

7. Vaccinaties

Wij raden altijd aan om contact op te nemen met een specialist, uw eigen huisarts of een regionaal vaccinatiebureau om de meest recente en up-to-date informatie over vaccinaties en eventueel preventieve medicijnen te krijgen.

Let in het bijzonder op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Aziatisch land waar gele koorts heerst.

In sommige landen is het verplicht om bij aankomst uw vaccinatiebewijs voor gele koorts te tonen. Dus vergeet niet uw vaccinatiebewijs mee te nemen.

U dient zich hiertoe – ruim voor vertrek – te wenden tot uw huisarts, GGD, het Ministerie van Volksgezondheid of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Op Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering kunt u meer informatie vinden over ziekten op reis en hoe u deze kunt voorkomen.

We attenderen u erop dat u bij het reizen naar Vietnam uw vaccinatiebewijs dient mee te nemen.

8. Visum

Als Nederlands staatsburger heeft u een visum nodig voor Vietnam. Het visum voor Vietnam kunt u aanvragen bij de ambassade van Vietnam in Den Haag. U kunt het visum persoonlijk of per post aanvragen. Hier vindt u het aanvraagformulier.

Net als bij andere internationale reizen moet u in het bezit zijn van een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn op het moment dat u Vietnam uitreist.

De regels voor visum en paspoort kunnen kort van tevoren worden gewijzigd. Daarom raden wij u aan deze altijd te controleren op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft u vragen over het aanvragen van het visum voor Vietnam, neem dan contact op met de Ambassade van Vietnam in Den Haag.

9. Munteenheid

De munteenheid in Vietnam is de dong (VND). Het is een beschermde munteenheid, wat betekent dat deze valuta niet van tevoren is te bestellen en u pas in Vietnam geld kunt wisselen.  Op www.wisselkoersen.nl kunt u altijd de huidige koers ten opzichte van de euro zien. We raden aan enige Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen, die u bij aankomst op een officieel wisselkantoor kunt omwisselen.  Amerikaanse dollars zijn bovendien op wijde schaal geaccepteerd in winkels en supermarkten in grote steden. Gangbare creditcards zoals Visa en Mastercard worden steeds meer gewoon. En ook geldautomaten (ATM) winnen terrein in grote steden. Creditcards zijn in de regel in hotels, veel restaurants en winkels te gebruiken. Ook hier geldt echter dat hoe verder u op het platteland komt, hoe kleiner de kans is dat u uw creditcard kunt gebruiken.

10. Prijsniveau

In het algemeen is het prijsniveau in Vietnam laag. Onderstaande leidraad geldt voor de steden. In de regel kent het platteland lagere prijzen en een kleiner aanbod.

 • Eten:
  – Eten bij straatkeukens: vanaf 10.000 VND
  – Restaurant met westers eten: vanaf 100.000 VND
  – Restaurant met Vietnamees eten: vanaf 40.000 – 100.000 VND
 • Drinken:
  – Frisdrank: 8.000 – 15.000 VND
  – Bier: 8.000 – 20.000 VND
  – Vruchtensap: 30.000 VND
  – Water: 10.000 VND
  – Gedistilleerde drank: vanaf 60.000 VND
 • Overige waren:
  – Korte broeken/t-shirts: 80.000 – 200.000 VND (vergeet bij het kopen van kleding niet om op de prijs af te dingen)
  – Dvd’s: 15.000 – 30.000 VND
  – Simkaart: tot 50.000 VND
  – Goedkope telefoon: 200.000 – 300.000 VND
11. Fooien

Fooien worden gewaardeerd, maar u beslist zelf of en hoeveel fooi u geeft. Onderstaande bedragen zijn indicatief:

 • Piccolo: 1 – 2 USD per kamer
 • Kamermeisje: 1 USD per dag
 • Gidsen: 5 – 10 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Chauffeurs: 2 – 5 USD per dag per persoon, afhankelijk van de geleverde service.
 • Restaurants: in moderne restaurants is fooi soms bij de prijs inbegrepen en daarom is het in die gevallen niet nodig nog eens apart fooi te geven. In lokale restaurants wordt geen fooi verwacht, maar u kunt een aantal kleine munten op de tafel achterlaten.
12. Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Vietnam hangt af, van of het zomer- of wintertijd is in Nederland.
In zomertijd:  + 5 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 17.00 uur in Vietnam.
In wintertijd: + 6 uren Dat wil zeggen dat als het 12.00 uur in Nederland is, is het 18.00 uur in Vietnam.

13. Elektriciteit

In Vietnam zijn de stekkers en de elektriciteit niet gestandaardiseerd. U kunt van alles tussen 110 en 230 volt tegenkomen. De stekkers kunnen zowel 2 als 3 pinnen hebben en deze pinnen kunnen zowel rond als plat zijn, afhankelijk van de plaats waar u bent. Daarom moet u een adapter/reisstekker op reis meenemen als u uw camera, telefoon of laptop wilt opladen.

14. Telefoon en internet

De internationale toegangscode van Vietnam is +84. Het kan duur zijn vanuit Vietnam naar huis te bellen of daar vanuit uw thuisland te worden opgebeld. Informeer eventueel bij uw provider wat de prijzen zijn en hoe de dekking is.
In de grote steden zijn internetcafés te vinden en de meeste hotels hebben wifi.

15. Veiligheid

Vietnam is in het algemeen een zeer veilig land om in te reizen. Criminaliteit waarbij toeristen als slachtoffer zijn betrokken, beperkt zich in het algemeen tot zakkenrollerij en kan voor een groot deel met gezond verstand worden voorkomen. Laat geen dure sieraden en grote hoeveelheden contant geld zien. Als u altijd het advies van de gids volgt, zal er geen gevaar zijn.

16. Eten en drinken

Vietnamees eten ruikt lekker, smaakt goed en is gezond. De Vietnamese keuken is beïnvloed door de Franse, Thaise, Chinese en gedeeltelijk door de Indiase keuken. Het populairste gerecht heet ‘pho’ en wordt vaak ‘ziel van het land’ genoemd. Het is niets anders dan een noedelsoep die elke dag wordt gegeten, in de regel als ontbijt. Deze soep is in de meeste restaurants en straatkeukens te krijgen. Wees niet bang om straatkeukens uit te proberen. Vaak krijgt u hier heerlijke culinaire verrassingen. Probeer bijvoorbeeld:

 • Nem ran of cha gio (gebakken loempia’s met verschillende soorten vulling)
 • Banh chung (taartje van rijstmeel, in de regel gestoomd in bananenbladeren)
 • Gio lua (paté van mager varkensvlees)
 • Banh cuon (gestoomde loempia’s van rijstmeel)
 • Banh my (stokbrood met paté of ei)
 • Mi voi thit bo/ga (noedels met rundvlees of kip)

Drink water altijd uitsluitend uit een fles. Flessenwater is goedkoop en overal verkrijgbaar. Drink nooit water uit een waterkraan.

17. Feestdagen

Het is altijd een bijzondere belevenis om tradities en feesten van andere landen mee te maken. Hieronder ziet u een overzicht van feestdagen, belangrijke festivals en bijzondere herdenkingen.

We maken u erop attent dat sommige musea en bezienswaardigheden op deze dagen gesloten kunnen zijn.

18. Vluchtinformatie en vliegtickets

We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de We sturen u de vliegtickets zodra u uw reis heeft geboekt. Op het vluchtschema kunt u de tijdstippen en vliegroute zien. Het is belangrijk, dat u controleert dat er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Als u fouten in de namen ontdekt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen.

Tegenwoordig bestaan er alleen nog maar elektronische vliegtickets (e-tickets). U krijgt dus geen papieren vliegticket voor het inchecken op de luchthaven. Voor het inchecken op de luchthaven heeft u uw paspoort en de boekingsreferentie nodig. De boekingsreferentie staat op uw vluchtschema.

Als uw vluchtschema een binnenlandse vlucht in Vietnam bevat, krijgt u het betreffende vliegticket pas als u in Vietnam bent.

19. Servicebrief

Wanneer u een reis bij ons heeft geboekt, ontvangt u voordat u vertrekt onze servicebrief. In de servicebrief vindt u belangrijke informatie over bijvoorbeeld online inchecken, wat te doen bij vertraging en onze overeengekomen richtlijnen voor het geven van fooi. Bovendien bevat de servicebrief belangrijke telefoonnummers van onze lokale agenten en ons telefoonnummer voor noodgevallen.

Daarom is het belangrijk dat u de servicebrief print en op reis meeneemt.

20. Reserveren stoel, upgrade en extra beenruimte

Wij adviseren u stoel(en) voor de vlucht te reserveren. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden tegenwoordig de mogelijkheid om bij geboekte tickets naar stoelen met extra ruimte en comfort te upgraden, o.a. Economy Comfort bij KLM en Premium Voyageur bij Air France. Dit kunt u via de website van de vliegtuigmaatschappij doen. De meeste vliegtuigmaatschappijen hebben op hun website een menupunt ‘manage my booking’.  Wij maken u erop attent dat de meeste vliegtuigmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van stoel(en). Zorg er daarom voor dat u uw creditcard bij de hand hebt.

Helaas zijn er geen uniforme regels voor hoe lang van tevoren gereserveerd kan worden. We adviseren dat u zo vroeg mogelijk probeert uw stoel(en) te reserveren. Mocht het niet meteen lukken, dan wordt aangegeven vanaf welk tijdstip het wél mogelijk is. In de regel is het reserveren van stoel(en) tussen 72 en 24 uren vóór vertrek mogelijk.

21. Uw bagage

We gebruiken veel verschillende luchtvaartmaatschappijen voor de vluchten naar Vietnam, daarom zijn er geen eenduidige regels voor de hoeveelheid in te checken bagage en handbagage te geven. Zie de informatie hierover op uw vliegticket of neem contact met ons op als u hier vragen over heeft. Op een binnenlandse vlucht in Vietnam mag u maximaal 20 kg bagage meenemen.

Zorg ervoor alle belangrijke, onmisbare zaken in uw handbagage te hebben. Dit betreft bijv. paspoort, visum, vliegtickets, verzekeringspolissen, creditcard, geld, camera, maar ook eventuele informatie over uw specifieke gezondheidssituatie en essentiële medicijnen.

Door de airconditioning in het vliegtuig kunt u op de tocht komen te zitten, dus een trui of windjack in de handbagage is een goed idee.

22. Transfers naar en van luchthavens

Bij aankomst in een luchthaven in Vietnam wordt u door onze lokale agent opgehaald. Hij staat in de aankomsthal en heeft een bord met uw naam erop in zijn hand. Voor vertrek wordt u weer naar de luchthaven gereden. U wordt over het tijdstip van ophalen geïnformeerd bij uw aankomst in Vietnam.

23. Etiquette en culturele verschillen

Het beleven van verschillen in cultuur en etiquette is een van de interessante aspecten van het reizen en het is belangrijk deze verschillen te respecteren. Een spreekwoord luidt: “‘s Lands wijs, ‘s lands eer”. Daarom geven we u hieronder enkele tips en advies die ertoe bijdragen dat uw belevenissen in Vietnam nog beter worden.

 • Vermijd woede te tonen. Het tonen van frustraties of woede door te schreeuwen of onfatsoenlijk te zijn is zeer onbeleefd en neerbuigend en levert niets goeds op.
 • Wijs nooit met de vinger. Dit word als aanstootgevend en neerbuigend opgevat. Gebruik uw hele hand in voorkomende gevallen.
 • Vermijd in het openbaar affectie te tonen, bijvoorbeeld omarmd lopen of elkaar kussen. Dit wordt als aanstootgevend gedrag opgevat. Een stel dat hand in hand loopt is een uitzonderlijk zeldzaam verschijnsel.
 • Draag geen korte broek, kort rokje tot boven de knie of een tanktop, vooral niet bij/in tempels en kerken en op het platteland waar slechts weinige toeristen zijn.
 • Trek uw schoenen uit voordat u een privéwoning of tempel binnengaat.
 • Ga nooit naakt zwemmen of naakt zonnebaden, zelfs niet op het strand. Dit wordt als absoluut onfatsoenlijk beschouwd.
 • Neem uw pet/hoed af bij het binnengaan van een tempel of wanneer u zich wendt tot ouderen, ambtenaren en monniken.
 • Vermijd het hoofd van een kind aan te raken. Dit brengt ongeluk.(Vietnamezen raken in plaats hiervan schouders of armen aan).
 • Laat eetstokjes niet in de rijstkom achter, maar leg ze ernaast. Eetstokjes die in de rijstkom blijven liggen, doen denken aan wierookstokjes die in tempels worden aangestoken om overledenen te herdenken.
 • Gebruik altijd beide handen of de rechterhand wanneer u iemand iets aanreikt of iets van een ander in ontvangst neemt. Gebruik nooit uitsluitend de linkerhand.
24. Donaties en cadeaus

In bepaalde gebieden van Vietnam heerst armoede. Onze lokale samenwerkingspartner heeft onderstaande richtlijnen met betrekking tot donaties en cadeaus gegeven.

 • Geef NOOIT geld aan bedelaars, vooral niet aan kinderen. Door geld aan bedelaars te geven versterkt u het idee dat bedelarij een acceptabele wijze van leven is. Als kinderen geld krijgen door te bedelen, zullen de ouders ze steeds de straat op sturen om te bedelen in plaats van ze naar school te sturen.
 • Uitzonderingen zijn gehandicapten en oude mensen. Aan hen mag u wel een paar munten geven.
 • Geef NOOIT snoep aan kinderen in de dorpen die u bezoekt tijdens de reis.
 • Stap af van de gedachte dat u materiële zaken zou moeten geven. Het is vaak het beste om tijd met ze te delen, naar ze te glimlachen en vriendschap aan te gaan.
25. Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

Onze populairste reizen
Hier reizen anderen naartoe
Neem contact op met reisadviseur Richard Thijssen

Schrijf naar:
info@asiatours.nl

Bel naar:
020 - 369 07 86

Openingstijden:
Ma., wo. en vr.: 09.00 – 16.00
Di. en do.: 09.00 – 14.00

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.