ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Bali?

Wat is de beste reistijd voor Bali?

11-12-2023
Alle posts bekijken

Een reis naar Bali biedt betoverende stranden, fascinerende tempels en schitterende rijstvelden.

Maar wat is de beste reistijd voor Bali?

Hieronder kunt u meer over het weer en klimaat van Bali lezen en antwoord krijgen op de vraag wat de beste reistijd is om dit populaire vakantie-eiland te bezoeken.

Let op: De informatie hieronder is indicatief.

Het klimaat van Bali

Bali is een bestemming waar u het hele jaar door naartoe kunt gaan en alle 12 maanden van het jaar kan worden bezocht.

Bali ligt dicht bij de evenaar en in de tropische klimaatzone.

Het eiland kent geen jaargetijden zoals wij ze in Nederland kennen, maar heeft daarentegen hoofdzakelijk twee seizoenen: een regenseizoen en een droog seizoen.

  • Het droge seizoen loopt van april tot en met september.
  • Het regenseizoen loopt van oktober tot en met maart.

Omdat Bali in de tropische klimaatzone ligt, kunt u het hele jaar door hoge temperaturen tussen 22 graden (gemiddelde minimumtemperatuur) en 31 graden (gemiddelde maximumtemperatuur) verwachten.

Hoe hoger u komt, hoe lager de temperaturen. In de bergachtige gebieden (bijv. Ubud, Munduk en Sidemen) is het dus in het algemeen koeler en valt er meer regen dan in de lager gelegen delen en de kustgebieden (bijv. Sanur, Lovina en Amed).

Behalve dat het koeler is en er meer regen valt, zijn er in een groot deel van het midden van Bali een aantal actieve vulkanen. Bali ligt namelijk in een vulkanisch actieve zone, waar ook aardbevingen kunnen plaatsvinden. Deze zone wordt de ‘vuurkring’ van de Stille Oceaan genoemd. In het najaar van 2017 vond een uitbarsting van vulkaan Agung plaats. Deze vulkaan is met zijn 3142 m de hoogste van Bali.

Het droge seizoen van Bali

Het droge seizoen op Bali loopt van april tot en met september.

Kenmerkend voor het droge seizoen zijn de lange periodes met zon en af en toe een te verwaarlozen buitje.

De temperaturen en luchtvochtigheid zijn in het algemeen lager dan in het regenseizoen, waardoor een verblijf op dit eiland in deze periode aangenaam is.

Het droge seizoen is een van de drukste periodes van Bali. Maar vanwege de kerstvakantie zijn december en de eerste week van januari ook populair.

De buitenactiviteiten zijn fantastisch op bepaalde tijdstippen in dit seizoen, o.a. doordat de lucht en het water helder zijn. Als u wilt gaan snorkelen, bieden bijv. deze maanden de beste omstandigheden.

Het regenseizoen van Bali

Het regenseizoen op Bali loopt van oktober tot en met maart.

Hoewel het regenseizoen wisselvalliger weer dan het droge seizoen kent, is het belangrijk te onderstrepen dat Bali in het algemeen een vakantiebestemming is die het hele jaar door kan worden bezocht.

Het regenseizoen kenmerkt zich door regenachtige perioden, maar er zijn ook aardig wat zonuren. Vaak valt de regen ‘s nachts en schijnt de zon overdag. Als het overdag regent, laat de zon zich in de regel na en paar uur zien.

De periode biedt in vergelijking met het droge seizoen hoge temperaturen en een hoge luchtvochtigheid en meer wind aan de kust. De wind, uit het westen, zorgt er daarentegen voor dat er in december aan de oostkust perfect gesurfd kan worden.

Het regenseizoen staat er echter niet aan in de weg om activiteiten te ondernemen. U kunt in het regenseizoen prima het hoogland in trekken en vulkanen beklimmen.

Het weer op Bali, maand voor maand

Januari

De eerste maand van het jaar is nat, vochtig en warm. Bali krijgt gemiddeld meer dan 300 mm regen in januari en deze maand is daardoor de natste van het jaar.

Aan de kust regent het minder dan in het centrale deel en in de bergachtige gebieden. Het weer wordt zeer door de betreffende streek bepaald. Vergeet daarom niet de weersvooruitzichten in de gaten te houden, aangezien op sommige plaatsen de zon kan schijnen, terwijl het op andere plaatsen regent.

Februari

Februari is in veel opzichten een verlenging van januari, maar er valt normaal gesproken minder regen.

Het is warm en de luchtvochtigheid is hoog. Hoewel deze maand droger is dan januari, valt er toch gemiddeld meer dan 250 mm regen. De zon zal echter volop schijnen.

Maart

In de eerste lentemaand in Nederland neemt de hoeveelheid regen op Bali af. Het kan nog steeds bewolkt zijn, maar de zon boort zich in toenemende mate door het wolkendek.

De temperaturen zijn aangenaam, maar de luchtvochtigheid is nog steeds hoog en kan intens aanvoelen. In de bergen is de temperatuur iets lager en ‘s avonds/’s nachts kan het koud worden. Vergeet du niet om meerdere lagen kleding mee te nemen. Maart is de laatste maand van het regenseizoen en wordt daarom als de maand van verandering gezien.

April

De eerste maand van het droge seizoen is een rustige tijd op Bali. Er zijn minder bezoekers dan normaal.

De luchtvochtigheid ligt rond 65%. De dagen klaren op, maar de temperatuur is hoog. April is een van de maanden met de minste zonuren. Aan de kust neemt de wind af, waardoor het ideaal weer is om de duiken en snorkelen. Er valt bovendien veel minder regen dan in de maanden ervoor. April is o.a. vanwege het kleinere aantal bezoekers een heerlijke maand om het eiland te bezoeken.

Mei

In mei is de luchtvochtigheid op Bali laag en dit is gewoonlijk ook een van de warmste maanden. Door deze combinatie voelt het voor de meeste mensen behaaglijk aan.

U kunt zich alvast verheugen op zonnig weer en helder water, waarin u heerlijk kunt snorkelen. In mei zijn er minder bezoekers dan in het hoogseizoen.

Juni

De luchtvochtigheid is van juni tot en met oktober laag. Het lijkt alsof de zon de hele dag aan een onbewolkte hemel staat en het is warm.

Normaal gesproken is juni een zeer droge maand, maar er kan wat regen vallen, met name in de bergen. Het hoogseizoen is nog niet begonnen, dus u kunt ervan uitgaan dat er minder bezoekers zijn dan in de maanden erna.

Juli

In juli is de lucht strakblauw. De zon staat meestal aan een onbewolkte hemel. Dit is de perfecte maand voor een aantal spannende buitenactiviteiten. Duik in het schitterende water, maak een fietstocht in het hoogland of neem ‘s avonds een drankje op het strand.

We zitten midden in het hoogseizoen op Bali. In juli beginnen de zomervakanties in Europa. Juli is dan ook een populaire maand met veel bezoekers.

Augustus

Augustus is een van de droogste en zonnigste maanden en er valt gemiddeld maar ongeveer 50 mm regen.

Ook deze maand is perfect voor buitenactiviteiten, dus deins niet terug. Er valt namelijk slechts weinig, of helemaal geen, regen. De warmte van overdag wordt ‘s avonds afgewisseld door een welkome briesje. Augustus is net als juli een populaire maand bij bezoekers.

September

In september bevinden we ons nog steeds in het droge seizoen. U kunt dan ook zon, hoge temperaturen en heel weinig regen verwachten. Als het regent, is dat meestal in de middag of avond.

Deze maand is perfect voor lange dagen aan het strand. Het hoogseizoen neemt langzaam af en er zijn minder bezoekers dan in de maanden ervoor.

Oktober

In oktober staat het regenseizoen voor de deur. Het is nog steeds warm en de lucht is nog blauw, maar er kunnen korte, hevige regenbuien vallen.

De luchtvochtigheid neemt toe naarmate de maand vordert en dat geldt ook voor de kans op regen. Het is nog steeds warm.

November

November is een van de minst bezochte maanden. Dat komt mogelijk doordat het weer in november wisselvallig is.

Het is nu goed te merken dat het regenseizoen in het land is. De buien komen en gaan, maar ze zijn gelukkig van korte duur. De luchtvochtigheid gaat deze maand naar de 80% en ook de temperatuur is hoog.

Hoewel er veel regen valt, is het nog steeds mogelijk om te zonnebaden.

December

De maand december wordt gekenmerkt door korte, maar intense buien. Met wat geluk is het gedurende langere periodes droog en warm en schijnt de zon volop.

Het is zeer broeierig met een luchtvochtigheid van 85%, hoge temperaturen en veel wolken. Door de hevige regenbuien kunnen er kleine overstromingen ontstaan. Hoewel het één van de natste maanden van het jaar is, is de periode van december tot en met begin januari populair vanwege kerst en oud en nieuw.

Wilt u naar Bali?

Wilt u Bali bezoeken?

Bekijk hier al onze reizen naar Bali:

Let op: de bovenstaande informatie over het klimaat op Bali is indicatief. Bekijk altijd het weerbericht voordat u op reis gaat of neem contact op met onze reisspecialisten als u twijfelt wanneer u moet gaan.

TourCompass – Van toerist naar reiziger